"Nora" anmälde Göran Lindberg redan 2007

1 av 4 | Foto: P-O Sännås
Göran Lindberg dömdes i hovrätten till sex års fängelse.
NYHETER

Nora bands fast och våldtogs av den förre polischefen Göran Lindberg – endast 17 år gammal.

Men trots att hon redan år 2007 kunde ge polisen både signalement och telefonnummer till förövaren dröjde det fram till 2010 innan han greps.

– Hade det inte lagts ner från början, kanske inte de andra tjejerna som blev utsatta efter mig, hade behövt gå igenom det här helvetet, säger Nora till Ekot.

Foto: Foto: TV3
Nora i en intervju med TV 3 Efterlyst.

När sexhärvan kring Göran Lindberg, 66, började rullas upp i januari 2010 var skandalen ett faktum.

Lindberg – en feministisk förkämpe inom polisen – greps av polis på en bensinmack i Falun när han, med en väska full av sexleksaker, var på väg för att träffa en 14-årig flicka.

17 år

Ju längre undersökningen kom desto större blev skandalen.

Det visade sig att Lindberg varit jämställdhetsförespråkare och respekterad polischef på dagen och sadistisk våldtäktsman på natten.

Den förre länspolismästaren och Polishögskolans före detta rektor Göran Lindberg dömdes till slut i hovrätten till sex års fängelse för grov våldtäkt, våldtäkt, misshandel, koppleri, köp av sexuella tjänster och försök till köp av sexuell tjänst.

Bland annat dömdes han för våldtäkten av Nora som då, vid tiden för våldtäkten, var 17 år gammal.

Hon bodde då på ett behandlingshem där hon vårdades för självskadebeteende. På hemmet började hon prostituera sig. Hon säger i en dokumentär som Sveriges Radio Ekot gjort att prostitutionen blev ännu ett sätt för henne att skada sig själv. En av sexköparna hon fick kontakt med kallade sig Peter.

"Spydde efteråt"

Mannen intygade att han hade kontakter. Han kunde hjälpa henne ut från behandlingshemmet så att hon äntligen skulle kunna få flytta hem.

Nora hade ingen aning om att han i själva verket var en av Sveriges högste polischefer.

När de möttes i en bil parkerad vid Täby kyrkby i januari 2007 visade sig den omtänksamme mannen hon haft kontakt med vara en helt annan.

Han våldtog henne vid två tillfällen, kallade henne "slyna" och "sexslav". Under en av våldtäkterna band han fast henne i en säng med läderremmar och utnyttjade henne grovt.

Så grovt att hon tvingades uppsöka sjukhus.

–  Jag spydde en del efteråt. Jag stoppade snö innanför kläderna för att döva smärtan, har hon sagt i en tidigare intervju.

Peter var Lindberg

Redan år 2007 anmälde Nora den prostitutionshärva hon befann sig i.

Hon gav telefonnummer och signalement på flera av sexköparna, bland annat till "Peter", mannen som våldtagit henne grovt och som senare skulle visa sig vara Göran Lindberg.

Men förundersökningen lades ner.

Polisens utredare säger till Ekot att det inte gick att gå vidare i ärendet då numren gick till kontantkort och att de endast hade förnamn på sexköparna.

– Det går inte att få fram vilka de är, säger polisens handläggare till Ekot.

Ett rent helvete

Men Ekots reporter menar att det finns flera av sexköparna som enkelt hade kunnat spåras. Polisen hade till och med personnummer på en av dem men varken han eller någon annan av sexköparna som Nora namngivit förhördes.

– Köp av sexuell handling av barn. Förundersökningen läggs ner. Motivering: Det går inte att bevisa vem eller vilka som har begått gärningen. Då är det slarvigt förundersökt, när det är motiveringen, att det inte går att bevisa vem eller vilka som begått handlingen. Det framgår tydligt via namn och telefonnummer, som har getts, säger Nora i dokumentären.

– Hade det inte lagts ner från början, kanske inte de andra tjejerna som blev utsatta efter mig, hade behövt gå igenom det här helvetet.

"Vanligt sex"

Göran Lindberg har erkänt att han legat med alla offren som deltog under rättegången men menar att han inte tvingat någon. Det har förekommit betalning men sexet har varit på frivillig basis, "vanligt sex", har han sagt.

– I de allra flesta fall upplever jag i alla fall att vi har haft en ganska jämställd relation fast jag har betalat för sexet. Mitt utbyte kan ju vara att jag stöttar dem och känner att jag gör positiva saker för dem, har han sagt i förhör.

Fotnot: Nora heter egentligen något helt annat. Dokumentären om Nora heter "Den fastspända flickan", som sänds på söndag 15.03 i P1.

FAKTA

En av de värsta sexskandalerna i Sverige:

28 juli 2009: En 60-årig miljonär, som agerat hallick och arrangerat gruppsexträffar, lockas till en lägenhet i Bredäng med löfte om sex med en 18-årig kvinna. Men i stället misshandlas han och faller sedan ut från balkongen och avlider. En 39-årig man åtalas för mord, men frias och döms i stället till två års fängelse för misshandel. Två kvinnor som finns i lägenheten döms för olaga frihetsberövande. En av dem, en 29-åring, ska ha ingått i 60-åringens nätverk med kvinnor och tvingats till förnedrande sex med flera män.

15 augusti 2009: Mannens mobiltelefon leder polisen till ett nätverk för sexuella förbindelser. Flera telefonnummer hittas - bland annat ett till Göran Lindberg. Citypolisens människohandelsgrupp får upp ögonen på polischefen.

30 september 2009: Göran Lindberg lämnar in en ansökan om pensionsavgång.

2 oktober 2009: Åtal väcks i utredningen runt den 60-årige hallickens död. Utredningen som innehåller Göran Lindbergs namn och telefonnummer blir därmed offentlig.

1 december 2009: Göran Lindberg går på egen begäran i pension.

December 2009: Spaningarna mot den förre länspolismästaren som misstänkt sexbrottsling inleds. Säpo, Citypolisens människohandelsgrupp och enheten för interna utredningar är alla inblandade i utredningen. Flera husrannsakningar och beslag görs. Bland annat en väska med utmanande kläder och sexattiraljer.

Januari 2010: Genom tre kontakter med en 14-årig flicka från Dalarna ska han ha gjort sig skyldig till försök, alternativt förberedelse till, grov våldtäkt mot barn. Flickan får han kontakt med via ett internetforum.

25 januari 2010: Göran Lindberg är på väg att träffa 14-åringen på ett hotell när han grips av polis på en bensinmack i Falun. Strax innan har han anhållits i sin frånvaro.

26 januari 2010: Lindberg förs till Kronobergshäktet i Stockholm.

28 januari 2010: Göran Lindberg häktas på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt och försök alternativt förberedelse till grov våldtäkt mot barn.

23 juni 2010: När åtalet mot Lindberg är färdigt har utredningen växt. Lindberg åtalas nu misstänkt för fyra våldtäkter, ett försök till grov våldtäkt mot barn, tio fall av koppleri och en lång rad sexköp.

28 juni 2010: Polisen visar upp innehållet i den väska som Göran Lindberg hade med sig vid sitt gripande. Den innehöll: en lackkjol, högklackade lackskor, läderband med spännen för fastbindning, halsband med koppel av läder, lackväst, grimma innehållande disciplinboll med koppel och tyglar, dildo, plastpåse och svart läderpiska, viagra, två glidmedelstuber, två stycken minivibratorer, svarta handskar, fyra stycken knappcellsbatterier, två stycken stringtrosor, armband med karbinkrokar, liten vibrator och en läderpiska.

29 juni 2010: Delar ur polisens förhör med Göran Lindberg publiceras i Aftonbladet. Om en kvinna som enligt misstankarna blev ”alldeles blå i ansiktet” av hans stryptag säger han att det skedde ”under skojiga former med skratt”.

20 juli 2010: Rättegången mot Göran Lindberg når sitt slut. Kammaråklagare Håkan Roswall kräver att Göran Lindberg ska dömas till åtta års fängelse. Lindberg själv har under rättegången nekat till de grova sexbrotten och kräver att få bli släppt på fri fot direkt efter förhandlingarna, något som rätten avslår.

30 juli 2010: Göran Lindberg dömdes till sex års och sex månaders fängelse. Han fälldes på totalt 17 av 23 åtalspunkter.

19 augusti: Göran Lindberg överklagar domen och även åklagaren överklagar. Han vill bli friad från grov våldtäkt, två fall av våldtäkt, misshandel och koppleri och kräver dessutom att få skadeståndet till offren och sina advokatkostnader reducerade. Åklagaren vill att straffet ska skärpas till åtta år.

24 november 2010: Hovrätten friar Lindberg på flera punkter och mildrar straffet till sex års fängelse. Först år 2015 kan Lindberg friges.

ARTIKELN HANDLAR OM