Så minns vännerna Lars Werner

1 av 5
NYHETER

Jonas Sjöstedt, partiledare för Vänsterpartiet, beskriver Lars Werner som en mycket populär partiledare.

– Det kom väldigt plötsligt. Jag träffade honom senast när C-H Hermansson fyllde 95 år i december, säger han till Aftonbladet.

Lars Werner avled av en hjärtinfarkt i går. Han blev 77 år.

"Folk gillade honom mycket"

Jonas Sjöstedt, partiledare för Vänsterpartiet, säger att det är många som kommer att sakna Werner. Sjöstedt beskriver sin företrädare som en mycket populär partiledare.

– Han var väldigt genuin, folklig och direkt och man såg den gamla muraren i honom. Han var inte alls speciellt beräknande och det var därför folk gillade honom mycket. Det är ovanligt med de egenskaperna i politiken i dag.

Gudrun Schyman var den som efterträdde Lars Werner som partiledare för Vänsterpartiet år 1993.

– Jag beklagar verkligen, och tankarna går framförallt till hans familj, säger Gudrun Schyman.

"Hade alltid blicken framåt"

Hon berättar att Werner tillträdde som partiledare under en turbulent tid.

– Det var mycket som hände ute i världen och i allt detta lyckades han ändå hålla ihop partiet. Och det var ett väldigt bra arbete han gjorde, säger hon.

Lars Werner förnyade partiet, bland annat när partiet bytte namn från Vänsterpartiet kommunisterna till Vänsterpartiet.

– Han hade alltid blicken framåt. Som ledare var han en i laget. Han gick inte före och undrade var alla andra hade tagit vägen, utan var en person som jobbade i lag. Han var en av lagspelarna trots att han var ledare, säger Gudrun Schyman. 

Viktig för V

Stefan Lindborg är förbundsordförande för Ung Vänster.

– Han var viktig för att förnya och göra partiet populärt. Han är utan tvekan en person som har gjort stora avtryck i Vänsterpartiets historia. Framför allt genom förnyelse, säger Stefan Lindborg.

Han minns Lars Werner som viktig för Vänsterpartiet.

– Jag fick ett intryck av honom som en varm person. Han var djupt förankrad i arbetarrörelsen och de värderingar partiet har.

Även Lars Werners gamla politiska motståndare minns honom med värme.

– Jag minns honom som en trevlig och hygglig person. Ideologin var ju inte min men vi umgicks någon gång utanför jobbet. Vi var på hockey och åt middag. Jag umgicks mycket mer med Lars Werner än med Olof Palme, säger Ulf Adelsohn, 71, partiledare för Moderaterna 1981-1986.

Många glada minnen

Även utrikesminister Carl Bildt (M) kommenterar beskedet att Lars Werner avlidit:

"Lars Werner var en uppskattad vän även om vi stod på olika sidor i debatten. En genuin och ärlig person. Lämnar många glada minnen efter sig ", skriver Bildt på Twitter.

Carl Bildt var statsminister 1991–1994, alltså under Lars Werners sista år som ledare för Vänsterpartiet.

Olof Johansson, tidigare partiledare för Centerpartiet, minns Werner som en schyst person.

– En djupt humanistisk person och alltid trevlig. Jag har bara positiva minnen. Han var en väldigt schyst person.

Mona Sahlin (S), riksdagsledamot och tidigare partiledare, har också positiva minnen av den gamle vänsterledaren:

– En varm och reko person. Alltid lätt att ha att göra med och alltid en stor respekt för mig, även när jag var ung och ny. Känner bara uppskattning inför honom, säger hon.

"Hade ett tv-program tillsammans"

Ian Wachtmeister, före detta partiledare för Ny demokrati, har enbart glada och roliga minnen.

– De satt ett gäng nere till höger i riksdagen. det var Lars Werner, Sten Andersson och några till och de tryckte i allmänhet fel. Jag och Lars hade även ett tv-program på TV 3 som sändes från restaurang Pelikan där vi intervjuade de andra partiledarna. Då var de väldigt nervösa, säger han.

Alf Svensson, före detta partiledare för Kristdemokraterna, har flera minnen av sin gamla politiska motståndare.

– På den tiden var de politiska debatten mycket mer polariserad. Lars Werner var en rese i talarstolen och hade alltid glimten i ögat. Även om vi hade olika uppfattningar så var man ändå vänner. Jag minns en gång när vi åkte med ett tågset till Ljusdal. Vi stannade då i Krylbo och sjöng "Pärleporten" så att orkestern på tåget skulle lära sig melodin. Det är den han har gått i genom nu.