Miljöpartiet vill slopa pappersarbete i skolan

Gustav Fridolin tycker att elever är viktigare än dokument.
NYHETER

Lärare drunknar i pappersarbete och får allt mindre tid till undervisning.

Nu kräver Miljöpartiet att arbetsbördan lättas upp.

– Det finns inga papper som är viktigare än eleverna, säger språkrör Gustav Fridolin.

Miljöpartiet menar att lärares administrativa börda har växt till följd av alliansens skolpolitik. På Dagens Nyheters debattsida kräver nu Gustav Fridolin, språkrör och folkhögskolelärare och Jabar Amin, statsvetare och utbildningspolitisk talesperson i riksdagen, en förändring.

Mycket av pappersarbetet är totalt onödigt och stjäl värdefull tid från lärarna. Tiden ska i stället användas för att se till att eleverna får det stöd de behöver, menar de.

– 9 av 10 lärare svarar att pappersarbetet har ökat sedan Jan Björklund blev utbildningsminister. När man ser hur många elever som inte får en ärlig chans i skolan, trots att lärarna har kapacitet, måste vi göra något, säger Fridolin till Aftonbladet.

”Lita på lärarna”

Partiet menar också att dagens krav på att dokumentera vad som sker i skolan är uppåt väggarna. Man vill även ge lärare befogenheter att själva besluta om stöd för elever. I dag tar det allt för lång tid på grund av "allt omfattande administrativt arbete".

– Man måste kunna lita på att lärarna är kompetenta och kan göra rätt bedömningar. Det är inte rimligt att man detaljerat kontrollerar lärare i varje steg, säger Fridolin.

Ett ytterligare steg för att bättra på skolresultaten är att återanställa specialistkompetens som specialpedagoger och skolbibliotekarier, menar Miljöpartiet.

ARTIKELN HANDLAR OM