Batmobilen såld för 27 miljoner

1 av 6
Bilen är känd från tv-serien med Adam West i huvudrollen från 1966. När den såldes för 27 miljoner var tidigare ägaren George Barris på plats och firade. Om Batman var på plats är oklart.
NYHETER

Na na na na na na na na na – såld.

Nu har Batmobilen gått under klubban.

Priset?

Drygt 27 miljoner kronor.

Den är känd från tv-serien med Adam West i huvudrollen från 1966 och anses vara originalet.

Nu har Batmobilen sålts, fullt utrustad, på auktion i Scottsdale, Arizona för 4,2 miljoner dollar, drygt 27 miljoner kronor.

Tidigare ägaren George Barris från Los Angeles fanns på plats och firade när bilen gick under klubban, skriver Sky News.

Köpte bilen för en dollar

Hans publicist säger att han är nöjd över försäljningen – något han har all anledning till.

I mitten av 1960-talet köpte Barris det enda exemplaret av den futuristiska Lincoln Futura från Ford för bara en dollar. Bilen hade byggts i Italien 1955 men aldrig börjat tillverkas.

1965 tillfrågades Barris av tv-producenterna om han kunde bygga batmobilen till tv-serien och gjorde då om sin Lincoln Futura till fordonet som skulle hjälpa Batman att bekämpa brott.

I oktober samma år blev den klar och 12 januari 1966 gjorde bilen tv-debut, skriver fansajten 1966batmobile.com.

Näst dyraste någonsin

Den 5,8 meter långa, svarta bilen blev en sådan succé att Barris och producenterna gjorde tre kopior av den. De tillverkades av fiberglas, ställdes ut på olika bilshower och visades upp för fans.

Rick Champagne, en affärsman och bilsamlare från Phoenix, gav det vinnande budet på auktionen och äger numer Batmobilen. Till The Hollywood Reporter säger Champagne att han växte upp med Batman och att han kom till auktionen fast besluten om att lämna den som bilens nye ägare.

Batmobilen är den näst dyraste filmbilen som någonsin sålts på auktion. 2010 såldes den Aston Martin DB5 som kördes av Sean Connery i Bondrullen "Goldfinger" för nära 30 miljoner kronor, skriver The Hollywwod Reporter.

ARTIKELN HANDLAR OM