28-årig kvinna misshandlades till döds under BDSM-sex

Foto: ERIK ÅSTRÖM/POLISEN
Vänster: Lägenheten där kvinnan kvävdes till döds. Höger: Den 31-årige mannen.
NYHETER

Det sexuella rollspelet spårade ur och en 28-årig kvinna drogades, misshandlades och kvävdes till döds, enligt åklagaren.

Nu åtalas en 31-årig student för synnerligen grov misshandel och vållande till annans död.

– Det har inte gått till på det sätt som det brukar när det gäller den här typen av sex. Det har varit osäkert, säger åklagare Åsa Jonsson.

Den 28-åriga kvinnan är hemmahörande i Tyskland men har tidigare bott i Umeå som student. Där lärde hon känna den 31-årige studenten.

I oktober i år återvände hon till Umeå för att, enligt åklagaren, hälsa på 31-åringen.

– Hon har kommit hit bara för att besöka honom. Hon har sett honom som mannen i sitt liv. Men han har inte sett henne som kvinnan i sitt, säger åklagare Åsa Jonsson.

Gav henne nätdrog

Klockan 13 lördagen den 20 oktober slog 31-åringen själv larm till SOS om att allt inte stod rätt till med kvinnan. När polisen kom dit hittades hon svårt misshandlad och fördes med ambulans till sjukhus. Men hennes liv gick inte att rädda – efter tre dagars intensivvård avled hon.

Enligt åklagaren har 31-åringen gett kvinnan en stor dos av nätdrogen etylfenidat, en motsvarighet till kokain, och sedan utövat ett sexuellt rollspel med våldsinslag och dominerande, en så kallad BDSM-session.

Men i något skede har allt gått snett. Och kvinnan har utsatts för en omfattande misshandel och till slut kvävts till döds.

– Min åsikt är att han är den som har ansvarat för allting. När man hittar på något sådant här så krävs det att båda är med i något skede. Men jag menar att man inte kan vara med på så här kraftigt våld, säger Jonsson.

Huden sprack

Rättsläkarna har räknat till minst 123 skador, troligen orsakade av en träpinne som togs i beslag i lägenheten.

– Huden har spruckit. Så pass kraftigt våld är det.

Enligt åklagaren har den 31-årige studenten sedan hindrat kvinnan från att andas så länge att hon senare avled. Och på grund av den kraftiga neddrogningen har hon inte kunnat försvara sig.

Den 31-åriga studenten nekar till anklagelserna och säger att han inte har en aning om hur kvinnan fått skadorna.

Hittade kondom med nylonstrumpa

Till stöd för att det handlar om BDSM-session hänvisar åklagaren bland annat till en chat mellan studenten och den 28-åriga kvinnan.

– Läser man den så förstår man tydligt att det är sådant som det handlar om, säger hon.

Polisen hittade även bevis för BDSM-aktiviteter i lägenheten. Enligt tidningen Västerbottenskuriren handlade det om nylonstrumpor som knutits fast med skosnören. Även en kondom som innehöll en nylonstrumpa påträffades.

Enligt Åsa Jonsson kan attiraljerna använts till att täppa igen kvinnans mun.

För att styrka att sexaktiviteten inte har varit säker har ett expertvittne från RFSL kallats av åklagaren.

31-åringens advokat Christer Ärlestig vill inte kommentera åtalet.

ARTIKELN HANDLAR OM