Räddad ur brinnande hus - av hjältekatt

1 av 8 | Foto: PATRICK PERSSON
En 80-årig kvinna väcktes av sin katt när det började brinna i huset i Falsterbo. Tack var det lyckades hon fly till grannen. Katten saknas.
NYHETER

Den 80-åriga kvinnan tog hand om bortsprungna sommarkatter.

När hennes villa i Falsterbo tidigt i morse började brinna fick hon lön för mödan - en av katterna väckte henne och räddade kvinnans liv.

Den mirakulösa räddningen ägde rum i går morse. Vid 05-tiden fick Räddningstjänsten in ett larm om att en villa i det skånska samhället Falsterbo stod i lågor.

Husets ägare, en 80-årig kvinna, hade vaknat av att hennes katt var orolig. När hon gick ut i vardagsrummet såg hon hur värmepumpen stod i lågor.

– Hon försökte släcka elden själv, men den spred sig till en soffa, säger insatsledare Tomas Kjellberg vid Räddningstjänsten i Trelleborg, som försökte släcka elden under söndagsmorgonen.

– Men det fanns inget att göra. Huset har brunnit ner till grunden, säger han. 

Flydde huset

Kvinnan, som tagit hand om bortsprungna sommarkatter i samhället i flera år, flydde huset hals över huvud och pulsade igenom snön till ett närliggande hus, där grannen Tomas Bjurman larmade efter hjälp.

– Hon fick fly barfota i bara särken och ställde sig utanför min dörr. Jag gick ut direkt, fick in henne och larmade, berättar han.

Hjältekatten saknas

Kvinnan klarade sig utan fysiska skadorm, men uppges vara chockad av händelsen. Vad som har hänt med den hjältemodiga katten vet varken grannen Tomas Bjurman eller Räddningstjänsten.

– Det är bara garaget som står kvar, katten kan nog ha brunnit inne, säger Tomas Bjurman.

ARTIKELN HANDLAR OM