Cyklonen Oswald mot Sydney – med 30 centimeter regn

Svenska Caroline: Här förbereder man folk på vad som komma ska

1 av 6 | Foto: Chris Hyde
Hundratals har evakuerats från städerna Gladstone och Bunderberg i Queensland
NYHETER

Oswald har gjort över 200 000 strömlösa i Queensland, tre personer har dött och ett tusental hem står under vatten.

Nu drar cyklonen mot Sydney – med 300 millimeter regn och vindstyrkor uppåt 39 meter per sekund.

Foto: PRIVAT
Caroline Cullendorff, 31, från Göteborg berättar att det redan öst ner regn och att tv sänder vädervarningar konstant.

Hundratusentals är strömlösa och tusentals instängda av höga vattenflöden. Extremvädret fortsätter i Australien – nu i form av cyklonen Oswald.

Den värsta cyklonen på 30 år, skriver Sydney Morning Herald.

I Queensland, som drabbats svårast av översvämningarna, har tre personer dött och dussintals har fått räddas från tak och strandsatta bilar, skriver AFP. Över 1 200 hem står under vatten

Nu har det extrema lågtrycket börjat röra sig mot Sydney.

Har gjort sig känd

Caroline Kullendorff, 31, från Göteborg berättar att det redan öst ner regn och att tv sänder vädervarningar konstant.

– Det märks att det är något värre än vanligt här, de är ju vana vid mer extremt väder, säger hon på måndagsmorgonen lokal tid.

Oswald var först beräknad att nå storstaden på måndagsmorgonen men Caroline Kullendorff berättar att meteorologerna nu säger under tisdagens början.

– Men de har utfärdat varningar i Hunter Valley som inte ligger så långt härifrån, man kan åka dit och tillbaka över dagen, säger hon.

Kan orsaka tornados

Under måndagsdygnet beräknas det falla över 300 millimeter regn i Sydneyområdet. Samtidigt kommer kraftig vind på uppåt 39 meter per sekund att ställa till det, skriver Sydney Morning Herald.

Orkanstyrka anges vara cirka 32 meter per sekund.

– Omfattningen av nederbördsområdet och hur kraftfullt det har varit är något man bara upplever en gång under flera decennium. Att ett sådant här intensivt vädersystem rör sig över ett så här stort område och ställer till sådana här bekymmer är väldigt ovanligt, säger meteorologen Brett Dutschke till Sydney Morning Herald.

Myndigheterna i New South Wales varnar trafikanter för att ge sig ut på vägarna på grund av att de snabbt kan svämma över när Oswald gör sitt intåg.

Närmar sig med stormsteg

Som också riskerar att dra med sig tornador i släpptåg. Under helgen har sex tornador skadat hundratals hus i cyklonens spår, skriver DN.

Caroline Kullendorff som ska flyga till Sverige på måndagskvällen hoppas att hon kan ta sig i väg på resan samtidigt som regnet börjar falla över Sydney återigen.

– Det ligger i luften hela tiden och det känns att något är på gång. Det har varit hysteriskt väder här under hela min resa, så man börjar nästan vänja sig, säger hon.

Under hennes resa brann det på Tasmanien och andra delar av Australien. Sedan kom hon tillbaka till rekordhettan i Sydney – som på ett dygn byttes mot regn och ett temperaturfall på 20 grader.

– Vi får se om jag kommer härifrån i kväll. Det ösregnar här nu. Många flyg verkar drabbade och ovädret närmar sig med stormsteg, säger Caroline.