Dagens namn: Matteus
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter

De kämpar om makten

Afrikaner favoriter att ta över Heliga stolen

Nu kan den katolska ­kyrkan få sin första afrikanska påve på 1 500 år.

De två högst rankade ­efterträdarna är från ­Ghana och Nigeria.

– Det kommer att bli en kamp mellan kontinenter, säger religionshistorikern Christer Hedin till TT.

Detta klipp finns inte längre på aftonbladet.se, men prova gärna Aftonbladet TV.

Påven avgår - då slår blixten ner

Aftonbladets Hanna Aler Sjöqvist på plats

Bara några minuter efter det spektakulära beskedet att påven Benedictus XVI deklarerat sin avgång var världens vadslagnings­firmor igång.

Om 18 dagar ska efter­trädaren vara på plats och nu väntar en hård kamp om ­den Heliga stolen. Afrika är en av de kontinenter som rankas högst att få ta över påve­ämbetet. Det har tidigare ­funnits tre påvar med ­ursprung i Afrika, men inte de senaste 1 500 åren.

Fyra huvudkandidater

Bland de hetaste kandidaterna, så kallade papabile, finns:

Peter Turkson, 64, (2,85 gånger pengarna)

En ghanansk kardinal som sedan 2009 styr över påvens råd för fred och rättvisa. Turkson valdes till kardinal av den förre påven Johannes Paulus 2003 och räknas av många som det hetaste ­påveämnet.

Francis Arinze, 80, (5,00)

Den nigerianske kardinalen är en afrikansk romersk-katolsk ärkebiskop som prästvigdes 1959. Han var den förre påven Johannes Paulus II:s närmaste råd­givare och ansågs redan då som möjlig efterträdare.

Marc Ouellet, 69, (6,50)

Kanadensisk kardinal som sedan två år tillbaka är president för påvekommissionen för Latinamerika. Ouellet har varit ärkebiskop i Quebec och därmed högsta katolska representant i ­Kanada.

Tarcisio Bertone, 79, (20,00)

Den främste italienske kandidaten är en kardinal från Turin. Bertone är sedan 2006 kardinalstatssekreterare, Heliga stolens stats­sekretariats överhuvud.

Omvärlden stängs ute

Kampen kommer att avgöras i en sluten krets, konklaven, som sammanträder när kyrkans överhuvud avlider eller avsäger sig ämbetet.

Den här gången blir ­diskussionen annorlunda ­eftersom ingen har avgått ­sedan Gregorius XII 1415.

Förhandlingarna om näste­ påve äger rum i konklavens rum i Sixtinska kapellet i Vatikanen. De valberättigade är utestängda från ­omvärlden tills de enats om en ny ­påve.

Fotnot: Alla odds kommer från spelbolaget Unibet

Så går det till när en ny påve utses

Den nya påven utses av konklaven, en samling på cirka 120 kardinaler från hela världen. Kardinalerna har 15–20 dagar på sig att komma till Rom, sedan kan processen börja.

Den första dagen hålls en sluten ­omröstning. Sedan hålls två per dag tills någon kandidat fått minst två tredjedels majoritet.

Efter varje omgång bränns röstsedlarna. Kommunikationen med omvärlden sker via röksignaler från skorstenen. Röken är svart till dess att en ny påve har valts – då blir röken vit.

Processen tar oftast ett par dagar – men den längsta omröstningen varade i tre år, 1268–71. Den avgående påven, ­Benedictus XVI, valdes på två dagar.

När kardinalerna har enats får kandidaten frågan om han vill ha uppdraget och vilket påvenamn han vill ha. Därefter förkunnar kardinalens dekanus från en ­balkong: ”Habemus papam” – ”vi har en påve”.

Påven ger sedan en välsignelse från ­balkongen.

Källa: TT/Aftonbladet

Påven har varit i blåsväder förut

NAZISM

Joseph Ratzinger föddes den 16 april 1927 i Marktl, Tyskland. Som 14-åring anslöt han sig till Hitlerjugend, vilket var obligatoriskt för ungdomar då. 1944 skickades hans klass till ­Österrikes gräns mot Ungern för att ­gräva stridsvagnshinder. Strax innan nazisterna kapitulerade 1945 deserterade Ratzinger.

ISLAM

Benedictus relation med den ­muslimska befolkningen har från och till varit relativt ansträngd. Mest kritik fick påven efter att han 2006 höll en gästföreläsning på Regensburgs ­universitet i Tyskland. Där sa han bland annat: ”Visa vad Mohammed har fört med sig som är nytt och ni ska finna ­bara onda och omänskliga saker, som hans order att sprida budskapet med svärdet.”

Upprörde i brasilien

Under ett besök i Brasilien i maj 2007 upprörde påven ursprungsbefolkningar genom att hävda att de ”i tysthet längtat” efter kolonisatörernas kristna tro. Han sa vidare att ”den kristna tron på inget sätt störde de andra tros­kulturerna”.

ÖVERGREPP MOT BARN

Benedictus har vid flera tillfällen anklagats för att som kardinal ha ­mörkat fall där präster begått övergrepp på barn. Under sin tid som påve har han dock gjort en helomvändning och ägnat en mycket stor del av sin tid åt att motarbeta just detta, och har ­varit pådrivande i flera utredningar.

PREVENTIVMEDEL

Påven har bland annat sagt att kondomer kan ”förvärra spridningen av aids”. Även här gjorde han dock en ­historisk helomvändning, då han i ­augusti 2012 sa att kondomer i bland ”kan vara bra enbart för att förhindra spridning” av aids.

Människor världen över undrar ­varför Benedictus väljer att ­lägga påvehatten på hyllan. Om det – som han själv säger – beror på ålder och trötthet, ­eller något annat.

Här är påvens tidigare skandaler.

SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet