Misstänks ha lurat F-kassan på 20 miljoner

NYHETER

Ett av landets mest omfattande assistansbluffar rullas nu upp i Mellansverige.

Ett syskonpar misstänks ha svindlat till sig 20 miljoner kronor.

De greps av polisen på tisdagen efter att ha varit anhållna sedan i måndags, misstänkta för grovt bedrägeri- och bidragsbrott.

Båda är i 50-årsåldern och hemmahörande i Mellansverige. 

Brotten de misstänks för ska ha begåtts mellan mars 2003 och juli mars 2012. Och det rör sig om mellan 12 och 13 miljoner kronor.

– Vi kan kräva tillbaka pengarna för misstänkt fusk tio år tillbaka i tiden, säger Britt-Marie Bondeson-Rollén, enhetschef på Försäkringskassan.

Det totala beloppet är närmare 20 miljoner eftersom fusket ska ha pågått sedan mitten av 1990-talet.

Myndigheterna kom paret på spåret efter ett anonymt tips till Försäkringskassan förra året.

De anhölls i sin frånvaro i måndags. Ett 15-tal poliser slog till mot flera adresser på tisdagsförmiddagen.

– Vi var inte väntade, säger polisens informationschef.

Misstankarna riktar sig mot syskonparet, inget företag är inblandat, påpekar han.

Trots att utredningsläget bedöms som "gott" vill han inte lämna ytterligare information.

– Det är ytterligare åtgärder som återstår att göra innan det här är i hamn. Vi måste bland annat säkra gods för att återvinna en del av de här värdena. Därför behöver vi arbetsro, säger han.

FAKTA

Kända fall av assistansfusk

Rullstolsmannen

47-åringen, även han östgöte, behövde hjälp dygnet runt och kunde inte ens sköta en elrullstol. Samtidigt visar polisens bilder hur han renoverar sitt hus, jobbar i trädgården och åker på semesterresor – helt obehindrat. Dessutom klarade han fem månader i häkte utan hjälp.

47-åringen dömdes i december 2011 till fyra års fängelse och drygt 13 miljoner kronor i skadestånd.

Pingismannen

Den då 32-årige hallänningen misstänktes 2010 ha bluffat till sig fem miljoner kronor - genom att han spelat gravt cp-skadad. Polisen slår fast att mannen är handikappad, men inte alls i den grad han uppgett. Mannen har också setts delta i en bordtennisturnering, till synes utan besvär. Han dömdes 2010 till tre års fängelse och att återbetala 4,7 miljoner kronor till Försäkringskassan.

Kaninmannen

33-åringen påstod att han var rullstolsburen och fick tre miljoner kronor till assistenter av Försäkringskassan. Efter fyra år avslöjades bluffen - när polisen kom över bilder där mannen dansar med Lisebergskaninen. Bilderna hittades vid en husrannsakan efter att mannen polisanmälts för misshandel och olaga frihetsberövande. Han dömdes till tre års fängelse.

ARTIKELN HANDLAR OM