”Bluffade till sig 20 miljoner”

Syskonpar i Mellansverige misstänks för grovt bidragsbrott

ett av de största bedrägerierna – någonsin Brodern och systern, båda i 50-årsåldern, greps av polis i sina hem i går. Kvinnan ska enligt Försäkringskassan ha simulerat en fysisk funktionsnedsättning och brodern ska ha fungerat som hennes assistent. Kvinnan bröt ihop och har inte kunnat höras av polisen, men mannen nekar till anklagelserna.
NYHETER

Hon är körledare i kyrkan och föreläser om meningen med livet.

Nu misstänks kvinnan och hennes bror ha lurat Försäkringskassan på 20 miljoner kronor – i ett av de största assistans­bedrägerierna någonsin i Sverige.

– De är oskyldiga, säger en närstående till syskonparet.

I nästan ett år spanade ­polisen på brodern och ­systern som är i 50-års­åldern. I går greps de i sina respektive hem i Mellansverige. Båda har varit ­anhållna i sin frånvaro ­sedan i måndags och togs på sängen i polisens gryningsräd.

– Vi var inte väntade, ­säger polisens informationschef.

Kvinnan har enligt Försäkringskassan simulerat en fysisk funktionsnedsättning och brodern ska ha fungerat som hennes assistent.

– Det är kriminella personer som spelar svårt handikappade och gör så att ­pengar som är avsedda att hjälpa och stödja de som har det svårast i vårt samhälle hamnar i fel fickor, ­säger försäkringsdirektör Svante Borg på Försäkringskassan till TT.

Chockade anhöriga

Misstankarna rör grovt bidragsbrott mellan mars 2003 och juli 2012. Under den perioden ska syskonen ha lurat till sig 12–13 miljoner kronor, enligt polisen. Totalt misstänks de ha fått ytterligare 7–8 miljoner kronor i bidrag, men dessa pengar kan inte tas upp i ett kommande åtal eftersom allt före mars 2003 är preskriberat.

Anhöriga blev chockade när de hörde om gripandet i går förmiddag. De uppger att en traumatisk upplevelse i ungdomen har gjort kvinnan psykiskt sjuk. Så fort hon lämnas ensam, rämnar hennes tillvaro.

– Hon glömmer att äta, klä på sig, till och med att kliva ut ur duschen, säger en ­närstående.

Är djupt troende

När hon befinner sig bland främlingar sviker krafterna och därför måste hon ofta sitta i rullstol trots att hon inte har en synlig funktionsnedsättning, enligt de anhöriga. Men hon uppges ändå försöka leva ett aktivt liv.

Kvinnan är djupt troende och körledare i kyrkan. Hon föreläser om andlighet, etik och värdegrund.

– Det är en person som vill göra rätt för sig trots att hon är sjukskriven 75 procent. Men för att kunna ­arbeta och vara bland folk måste hon ha hjälp, säger en källa.

Kvinnans årsinkomst för de senaste tre åren ligger på cirka 150 000 kronor. Hennes bror har deklarerat för betydligt blygsammare summor. Han har i perioder bott utomlands, men ska ­enligt en uppgiftslämnare även därifrån ha skött sitt assistansuppdrag:

– Han brukade ringa till Sverige och göra ärenden åt henne.

Försäkringskassan drog in hjälpen i mars förra året. Enligt flera källor skedde det efter tips från anställda hos kvinnan.

”Hittar på ibland”

– Hon är fruktansvärt ­intelligent, men också en person som ljuger mycket, säger en uppgiftslämnare.

Just detta ska vara ­or­saken till missförståndet, ­enligt en av kvinnans närstående:

– Hennes sjukdom gör att hon ibland hittar på ­saker. Det är inte konstigt att folk som inte känner henne tror att hon då hittar på allting, trots att hon har flera läkarintyg.

Inga andra än syskon­paret är misstänkta i utredningen. Varken åklagare ­eller Försäkringskassan vill lämna ytterligare detaljer trots att utredningsläget beskrivs som ”gott”.

Körledarens bror nekar till anklagelserna enligt ­advokaten. Själv har hon ­inte kunnat höras.

– Hon vårdas på sjukhus, berättar en närstående.

FAKTA

Kända fall av assistansfusk

Rullstolsmannen

47-åringen, även han östgöte, behövde hjälp dygnet runt och kunde inte ens sköta en elrullstol. Samtidigt visar polisens bilder hur han renoverar sitt hus, jobbar i trädgården och åker på semesterresor – helt obehindrat. Dessutom klarade han fem månader i häkte utan hjälp.

47-åringen dömdes i december 2011 till fyra års fängelse och drygt 13 miljoner kronor i skadestånd.

Pingismannen

Den då 32-årige hallänningen misstänktes 2010 ha bluffat till sig fem miljoner kronor - genom att han spelat gravt cp-skadad. Polisen slår fast att mannen är handikappad, men inte alls i den grad han uppgett. Mannen har också setts delta i en bordtennisturnering, till synes utan besvär. Han dömdes 2010 till tre års fängelse och att återbetala 4,7 miljoner kronor till Försäkringskassan.

Kaninmannen

33-åringen påstod att han var rullstolsburen och fick tre miljoner kronor till assistenter av Försäkringskassan. Efter fyra år avslöjades bluffen - när polisen kom över bilder där mannen dansar med Lisebergskaninen. Bilderna hittades vid en husrannsakan efter att mannen polisanmälts för misshandel och olaga frihetsberövande. Han dömdes till tre års fängelse.

ARTIKELN HANDLAR OM