Ruttet kött hittades på kobondens gård

Foto: LIVSMEDELSVERKET
Under tisdagen granskades köttet av Livsmedelverket.
NYHETER

Tonvis av kött från den bedrägerimisstänkte kobondens gård har undersökts.

En del kött hade flera år på nacken och annat saknade märkning.

– Det vi ser allvarligt på är kött som saknar stämpel från ett godkänt slakteri, säger Henrik Björnfot på Livsmedelsverket.

Kobonden Claes Roempke är sedan förra veckan misstänkt för försök till grovt bedrägeri. I förra veckan gjorde polisen i Södermanland en husrannsakan på bondgården. På Roempkes mark hittades sex fryscontainrar med sammanlagt nästan fem ton kött i.

Flera år gammalt

Under tisdagen granskades köttet av Livsmedelverket som beslutat att lägga saluförbud på allt.

– Det fanns delar som var flera år gamla. Annars var det en varierande grad, men det var i så dåligt skick att det inte är tjänligt som livsmedel, säger Henrik Björnfot på Livsmedelsverket.

Saknade märkning

Om köttet kan komma från de försvunna korna kan Henrik Björnfot inte svara på. Men enligt honom hittades delar av nötkött på gården som saknade märkning.

– Det jag kan konstatera att de inte har gått igenom ett godkänt slakteri, säger han.

Kornas öde oklart

Polisen var på plats under Livsmedelsverkets kontroll på gården. Enligt Fredrik Wallén vid Södermanlandspolisen får den fortsatta utredningen visa hur de 69 försvunna djurens öde har sett ut.

– Utredningen är inte klar än, men den syftar till att styrka försök till grovt bedrägeri. Vad som har hänt med djuren är en del i det, säger han.

Kan kött som hittats på gården vara från de försvunna korna?

– Det är naturligtvis en fullt rimlig hypotes. Det här handlar antagligen inte om många djur som försvann samtidigt, utan att djur har försvunnit pö om pö, säger Fredrik Wallén.

Kobonden anmälde stölden av 69 kor och tjurar i december förra året. I förra veckan blev han själv anhållen, misstänkt för att ligga bakom djurens försvinnande. Han nekar till brott.

ARTIKELN HANDLAR OM