Kronofogden jagar försvunnen Batmobil

Batmobilen.
NYHETER

Den storslagna affärsidén var att köra från kust till kust i USA med en hemmabyggd Batmobil och spela in ett tv-program.

Men drömmen förvandlades till en mardröm – bilbyggaren har försvunnit spårlöst och jagas nu av Kronofogden.

– Jag riskerar konkurs om inte bilen kommer tillbaka, säger entreprenören Marcus Ericson som har satsat stora pengar i projektet.

Härvan kring den hemmabyggda Batmobilen började 2010 när den 46-årige man som byggt bilen hoppade av det påbörjade tv-projektet "Batmobile On Tour" – ett projekt som bolaget Dreamsphere Enterprise AB satsat hundratusentals kronor i.

”Fick åtta månader på sig”

Dreamsphere Enterprise AB:s vd Marcus Ericson krävde efter avhoppet att få tillbaka sina satsade pengar och den uteblivna vinsten. Parterna träffades i september 2011 för att göra upp i godo.

Den 46-årige bilbyggaren och Marcus Ericson skrev båda under ett skuldebrev om att bilbyggaren var skyldig Ericsons bolag 500 000 kronor. En skuld som enligt avtalet skulle betalas senast den sista maj 2012.

– Vi känner varandra sedan länge. Han hörde av sig och bad om ursäkt för att han lämnat projektet. Vi träffades och kom överens om att han skulle betala tillbaka pengarna, han fick åtta månader på sig, säger Marcus Ericson.

Som pant skulle 46-åringen lämna sin Batmobil, värderad till flera miljoner kronor. Men för att ges möjlighet att bedriva näringsverksamhet, och därigenom kunna betala tillbaka skulden, fick han låna bilen – för kunna sälja turer till privatpersoner i den.

Lurade även Kronofogden

Men Marcus Ericson och Dreamsphere Enterprise AB har sedan dess inte sett röken av vare sig pengar eller Batmobil.

Kronofogdemyndigheten kopplades in i ärendet i våras. Men 46-åringen lyckades lura även dem.

– Jag träffade honom och mätte ut bilen i maj 2012, men vi beslagtog den inte. Han sa att han hade flera körningar inbokade. Pengarna från körningarna skulle han sedan använda för att reglera skulderna, säger Roger Andersson på Kronofogden.

Under hösten 2012 kände inte Kronofogden till fodringarna från Dreamsphere Enterprise AB.

– Nej, det handlade om en annan, mindre skuld på omkring 30 000 kronor. Det fanns ingen anledning att misstro honom, berättar Roger Andersson.

”Kniven mot strupen”

Men fogden fick varken pengar eller bil, trots att Roger Andersson träffade den 46-årige bilbyggaren en andra gång.

– Det var i Arboga den 27 september 2012. Då sa han att bilen var i England.

En knapp vecka senare polisanmälde Kronofogden bilbyggaren. Sedan dess har den 46-årige bilbyggaren gått under jorden.

I januari beslutade Stockholms tingsrätt i en tredskodom att 46-åringen är skyldig att betala skulden på 500 000 kronor och att lämna tillbaka Batmobilen till Dreamsphere Enterprise AB.

Nu jagar både polisen och Kronofogden det efterlysta vrålåket.

– Enligt min revisor är det kniven mot strupen nu för mitt företag. Jag riskerar konkurs om inte bilen kommer tillbaka, säger Marcus Ericson.

Aftonbladet har sökt den 46-årige bilbyggaren.