”Jag kommer aldrig mer gå ut ensam”

Skräck i Sandviken efter fyra överfall mot unga kvinnor

1 av 4 | Foto: TORD WESTLUND
HÄR SLOG HAN TILL Fyra unga flickor i Sandviken har blivit överfallna på lite drygt en vecka. En 14-årig flicka var på väg in genom en port på Skolvägen när en man plötsligt grep tag i henne bakifrån och tryckte ner henne på marken. ”Jag skrek på hjälp och försökte komma loss. Till slut sparkade jag honom två gånger så han föll baklänges”, säger flickan till Gefle Dagblad.
NYHETER

Fyra överfall mot unga flickor och kvinnor på en dryg vecka sätter skräck i Sandviken.

19-årige Marwan ­Khedair räddade en flicka i elvaårsåldern från att dras in i en bil vid en attack.

– Jag lyckades sparka undan kniven och klarade mig med ett sönder­skuret byxben, säger han till Aftonbladet.

Sedan förra söndagen har Sandviken skakats av flera överfall där någon har attackerat unga flickor.

Vid det första överfallet ska en man i 30-årsåldern ha försökt dra in en ung flicka i elva- eller tolv­årsåldern i en bil vid Parkbadet.

Såg ett överfall

Marwan Khedair, 19, såg vad som höll på att hända under sin joggingrunda och lyckades stoppa mannen.

– Flickan skrek på hjälp, så jag rusade fram till ­mannen och drog honom i jackan bakifrån så han föll omkull. Flickan kom då loss och sprang fort därifrån, säger han.

Mannen gick då till ­attack mot 19-åringen med en kniv.

– Jag slog till honom och hoppade undan och klarade mig med ett sönderskuret byxben.

Enligt Marwan var gärningsmannen i 30-års­åldern. Han var mörkhyad, hade kal hjässa, mustasch och skägg.

Bara timmar senare slets en 16-årig flicka in bakom ett staket inte långt därifrån. Hon passerade en öppning i staketet när en man brottade ­omkull hennes och försökte slita av henne kläderna.

Hon lyckades slå mannen och fly medan hon skrek på hjälp. Mannen försökte följa efter, men gav upp efter en kort bit.

”Tryckte ner mig”

Två dagar efter den ­händelsen blev en 14-årig flicka förföljd och attackerad av en främmande man. Hon lyckades också fly.

Natten mot onsdagen överfölls en annan 14-årig flicka. När hon skulle gå in i en port på Skolgatan i Sandviken kände hon hur någon tog tag i henne bakifrån. Bakom henne stod en främmande man.

– Han tryckte ner mig på marken och försökte få av mig kläderna. Jag skrek på hjälp och försökte komma loss. Till slut sparkade jag honom två gånger så han föll baklänges, säger 14-åringen till Gefle Dagblad.

Flickan lyckades fly in i porten och larma en vän med ett sms-meddelande medan mannen försvann från platsen.

– Jag var så chockad att jag inte kunde prata. Jag kommer aldrig att gå ut ensam mer, säger hon till Gefle Dagblad.

Två av händelserna ­rubriceras som våldtäktsförsök, de andra för ofredande. Vittnesuppgifterna från attackerna tyder på att det kan röra sig om samma gärningsman och nu jobbar tolv poliser med utredningen.

Inget signalement

Polisen har vittnesuppgifter från det första fallet och det på Skolgatan, men vill inte uttala sig om det rör sig om samma för­övare i alla fyra fall.

– Nej, vi fick in väldigt få tips vid de två första ­tillfällena. Därför väljer vi nu att inte gå ut med ­något signalement och tar emot alla tänk­bara tips, säger Mikael Hedström vid Gävlepolisen.

Nu vågar kvinnor i Sandviken knappt gå ut själva när mörkret har lagt sig. En tjej Aftonbladet träffar i det nästan helt öde samhället berättar att det känns overkligt med alla överfall.

– Detta känns skrämmande. Efter det som hänt är man extra vaksam och orolig, för man vet ju inte hur den här personen ser ut, säger Lisa Balkefors, 18, till Aftonbladet.

Boende patrullerar

Överfallen har till och med lett till att Sandvikenborna patrullerar gatorna själva. Ett dussintal privatpersoner har letat efter en röd Volvo som den misstänkte serieöverfalls­mannen uppges ha kört omkring med.

Polisen har i nuläget ingen misstänkt för något av överfallen. På sin ­hemsida ber de allmän­heten om hjälp från alla som kan ha gjort några iakttagelser som kan stoppa attackerna.