31-åringen dömd för misshandel i BDSM-målet

NYHETER

En 31-årig man dömdes i dag till 10 månaders fängelse, för misshandel av en tysk kvinna, som senare avled.

Misshandeln skedde då de båda utövade rollspel av sexuell karaktär, en så kallad BDSM-session.

Mannen stod också åtalad för vållande till kvinnans död, men tingsrätten ogillade den delen av åtalet.

Domen mot mannen kom vid 11-tiden på fredagen. Tingsrätten skriver ett pressmeddelande att det inte går att styrka hur kvinnan har dött.

Mannen döms till 10 månaders fängelse, för misshandel. Tingsrätten skriver att kvinnan inledningsvis varit med på att visst våld riktats mot henne, därför har det inte tagits med i beslutet om straffets längd.

Åklagaren menade att mannen orsakad kvinnans död genom att täppa till hennes andningsvägar. Det kan inte uteslutas, skriver tingsrätten, men kvinnan kan också ha dött av en stor dos etylfenidat, en motsvarighet till kokain.

Larmade själv

Det var i oktober förra året som kvinnan reste till Umeå för att hälsa på 31-åringen. För henne var han mannen i hennes liv, men känslorna ska inte ha varit besvarade, uppgav åklagaren Åsa Jonsson tidigare i år.

Dödsmisshandeln skedde mellan den 19 och 20 oktober och det var 31-åringen själv som ringde in till SOS Alarm.

Polis och ambulanspersonal hittade kvinnan svårt misshandlad hos mannen, med andnings- och cirkulationsstillestånd. Hon fördes till sjukhus men hennes liv gick inte att rädda. Hon avled efter tre dagars intensivvård.

Obegripligt magert vittnesmål

Rättsläkarna räknade till över hundra skador, orsakade av ett långsmalt föremål.

Mannen har nekat till anklagelserna och sagt att han i omgångar varit avtuppad under mordnatten, samt att kvinnan lämnade lägenheten för att sedan komma tillbaka.

Tingsrätten menar att mannen inte är trovärdig och skriver i domen att hans vittnesmål varit "obegripligt magert och trevande".