Parken Zoo hotas av stängning

Förbjuds ta in nya djurarter

NYHETER

Parken Zoo i Eskilstuna får inte ta in nya djurarter under 2013, det har länsstyrelsen beslutat om eftersom djurparken bryter mot artskyddet.

Förbudet gäller med omedelbar verkan, även om Parken Zoo överklagar beslutet.

Nästa år kan även parkens tillstånd att visa upp vilda djur dras in.

Beslutet kommer efter att länsstyrelsen vid ett tillsynsbesök, i november förra året, fann flera brister i djurhållningen. Besöket gjordes efter en anonym anmälan, skriver ekuriren.se.

Parken Zoo fick efter besöket fram till 26 november på sig att skicka in kompletterande uppgifter, vilket man inte har gjort i tillräcklig grad. Den dokumentation man skickade in var virrig, man skrev exempelvis att den stora hårbältan hölls i ett hägn, när den egentligen hölls i ett annat.

Brott mot artskyddet

Djurparken har fortsatt tillstånd att visa vilda djur under hela 2013, även om man inte uppfyller de krav som länsstyrelsen anser att man bör ställa.

Om Parkens Zoo inte skärper sig och uppfyller de krav som länsstyrelsen nu ställer, kan djurparkens tillstånd att visa upp vilda djur dras in.

Länsstyrelsen anmäler också Parken Zoo för brott mot artskyddet.

Djurparken har tidigare varit inblandad i skandaler. Bland annat bjöds medarbetare på grillad gnu och pumaungar dödades tillsammans med sin mamma.

Aftonbladet har sökt Parken Zoo för en kommentar.