Gigantisk planetdödar-komet kan slå ner...

Foto: NAsa
En konstnär har på uppdrag av Nasa gjort en teckning av hur det kan se ut när kometen slår ner.
NYHETER

...på Mars, i oktober 2014.

Om jätten slår ned på vår granne kommer hela planeten påverkas.

– Det är en apokalyps, det kan ta lång tid innan man ser ytan igen, säger amatörastronomen Peter Mattisson.

Kometen, med namnet C/2013 A1 Siding Spring, når Mars om drygt ett och ett halvt år, den 19 oktober 2014.

Beräkningar pekar just nu på att kometen passerar Mars med en hårsmån, närmare bestämt med 37 000 kilometers marginal.

– Men nya beräkningar kommer göras kontinuerligt. Man kan inte vara säker på att den kommer träffa Mars såhär långt i förväg, säger Marie Rådbo, astronom vid Göteborgs Universitet.

Som jämförelse är det 384 392 kilometer mellan Jorden och vår egen måne.

Större än dinosauriedödaren

Och vi ska nog vara glada att det är mot Mars Sidin Spring är på väg. Kometen beräknas vara upp till 50 kilometer i diameter. Asteroiden som slog ner på jorden för 65 miljoner år sedan, och utrotade dinosaurierna och två tredjedelar av allt liv på jorden, tros ha haft en diameter på 10 kilometer.

– Då blev det atomvinter här på jorden eftersom stoft hindrade solljus från att nå jordens yta, säger Marie Rådbo.

Samma sak kan inte ske på Mars eftersom den lägre gravitationen betyder att mer stoft försvinner ut i rymden.

Peter Mattisson, från Stockholms Amatörastronomer, har följt dokumentationen av kometen sedan den upptäcktes den 3 januari i år. Han tror att den kan påverka Mars globalt vid ett nedslag.

– Kometnedslaget kommer att kasta upp så mycket stoft att det kommer täcka hela planeten och blockera solljuset i flera år, kratern uppskattas bli 500 km i diameter. Det kommer att dröja ett tag innan vi kan se ytan igen från Jorden.

Sanblästrade satelliter

Även om Sidin Spring inte slår ner på Mars är det helt säkert att planeten kommer passera genom Kometens svans. Vad det innebär att svårt att sia om, menar Marie Rådbo.

– När Halleys komet passerade jorden for vi genom dess svans och då hände ingenting, trots att vissa försökte skrämma upp folk och få dem att köpa kometpiller och andra konstigheter.

Peter Mattisson menar att det finns risk att satelliter runt Mars kan skadas eftersom kometen passerar så nära och dess svans, som består av stoftpartiklar, har en diameter på ca 100 000 km och dessa partiklar kan träffa och skada instrumenten på satelliterna. NASA kommer sannolikt att försöka hålla dem på motsatt sida när kometen passeras.

– Annars kommer de bli sandblästrade, det är mycket småsten i svansen.

Lämna sevärda spår

Senast en stor komet träffade en planet i vårt solsystem var när Shoemaker-Levy 9 kolliderade med Jupiter 1994. Kometen var "bara" 15 kilometer bred och försvann ned i jättens gasyta.

Ett eventuellt nedslag på Mars nästa år kommer lämna betydligt mer sevärda spår. Om Sidin Spring slår ned tros den göra det med en sprängstyrka av tjugo miljarder megaton, att jämföras med världens kraftigaste kärnvapensprängning som hade en sprängstyrka på drygt 50 megaton.

– Vi får vara glada att den inte slår ner här. Det blir ett bra tillfälle att lära sig mer om kometer också, säger Marie Rådbo.

ARTIKELN HANDLAR OM