Obama och Putin närmare om Syrien

1 av 3 | Foto: AP
Barack Obama.
NYHETER

Det är nödvändigt att driva på en politisk förändring för att få slut på våldet så snart som möjligt i Syrien, sade Rysslands och USA:s presidenter i ett telefonsamtal på fredagen.

Vladimir Putin och Barack Obama betonade vikten av att utrikesministrarna Sergej Lavrov och John Kerry upprätthåller engagemanget för Syrien, hette det i ett meddelande från Vita huset i Washington. Lavrov och Kerry möttes i Berlin tidigare i veckan.

Ryssland och USA har hittills mest visat upp helt olika åsikter om konflikten i Syrien.

Putin och Obama ska samtala när USA-presidenten kommer till ett möte med G20-länderna i Sankt Petersburg i september. Ryssland önskade att Obama skulle komma redan i fjol efter Putins omval som president. Men förhållandet mellan de två länderna har försämrats och något möte blev inte av.

Syrien är en svår konflikt mellan de två stormakterna. Ryssland har till USA:s stora irritation utnyttjat sin vetorätt i FN:s säkerhetsråd flera gånger och stoppat misstroendeförklaringar mot den syriska presidenten Bashar al-Assad för de våldsamma angreppen på den syriska oppositionen.

Och så sent som på fredagen fördömde regeringen i Moskva USA:s löften om bistånd, värt omkring 390 miljoner kronor, till den syriska oppositionen, både den civila delen och till de beväpnade rebellerna. Dödliga vapen ingår inte i biståndet. Hjälpen till oppositionen eldar på konflikten, sade Putin enligt ett uttalande från Kreml.

TT