Sparpaketet: 547 miljarder

NYHETER

President Barack Obama har undertecknat en order som utlöser besparingar i USA:s statsbudget på sammanlagt 85 miljarder dollar för budgetåret 2013 – detta sedan fristen för att fastställa budgeten gick ut den 1 mars och budgetstupet blivit verklighet.

Obama gav på fredagen Republikanerna åter skulden för läget sedan de vidhållit "dumma" krav på utgiftsnedskärningar. Han förklarade att han inte kan tvinga motståndarna att "att göra det rätta" genom att låta Secret Service spärra in deras ledare i ett rum tills en överenskommelse är klar.

– Jag är inte diktator, jag är presidenten.

Berör hela samhället

Besparingarna berör hela det amerikanska samhället – skolor, militär, omsorg och forskning.

– Det skadar vår ekonomi, kostar oss jobb och för att få rätsida på detta måste båda sidor förmå att kompromissa, sade Obama.

Nedskärningar för 46 miljarder dollar i militärens del av budgeten äventyrar Pentagons förmåga att effektivt fullfölja sina uppdrag, varnar USA:s försvarsminister Chuck Hagel.

Armén drar ned på utbildningen

Nedskärningarna innebär att fyra av flottans flygflottiljer successivt slutar flyga, att flygvapnet minskar på den aktiva tiden i luften och att armén drar ner på utbildningen, sade han.

Hagel framträdde på fredagen vid sin första presskonferens i militärhögkvarteret efter tillträdet som chef för Pentagon i onsdags.

ARTIKELN HANDLAR OM