Varning för storm och snö

1 av 2 | Foto: Yvonne Halvarsson/Läsarbild
Sikten är mycket dålig på E14.
NYHETER

Stormvarning råder över sportlovsfirande svenskar i Jämtlandsfjällen.


SMHI har utfärdat en klass 2-varning och kraftigt snöfall ställer till stora problem i fjällen.


– Det är ju nästan undantagstillstånd som råder, man ska inte vara ute, säger Anders Håkansson polisassistent vid Årepolisen.

I de jämtländska skidorterna befinner sig just nu tusentals sportlovsfirande svenskar från Stockholmsområdet och Norrland. Dagens snöstorm, med vindar upp mot 25 sekundmeter, har orsakat stora problem i både skidbacken och på vägarna.

– Det är ju nästan undantagstillstånd som råder, man ska inte vara ute, säger Anders Håkansson, polisassistent vid Årepolisen.

Strax innan klockan fyra meddelade polisen att E14 stängts av, från Staa till norska gränsen, på grund av hårt väder. Vägen ska hållas stängd till klockan 06 på söndagsmorgonen och på plats vid avspärrningarna tvingades mängder av bilar att vända om under eftermiddagen och kvällen.

– Vi funderar om vi ska låta katten klara sig under natten. Vi får vända om och ta in på hotell, men det är ju vecka nio så frågan är om det finns några rum, säger Jonny Melander som var på väg till hemmet utanför Storlien, till Aftonbladets team på plats.

Sex fordon fast i snön

Trots avstängningen åkte 4–5 personbilar och en lastbil förbi avspärrningarna, efter att en okänd person vinkat in dem på vägen. Fordonen satt fast under flera timmar och polisen hade ingen möjlighet att undsätta personerna under de rådande väderförhållandena.

– Det kan dröja till i morgon, man ser ingenting som det är nu och kan inte ploga vägen. Det är väldigt onödigt att åka in på den här vägen i det här vädret, sa Magnus Hamstig, vakthavande befäl vid polisens länskommunikationscentral, vid sjutiden på lördagskvällen.

Strax efter nio kom fordonen loss då en boende med traktor hjälpte dem.

Fem vägar hade på lördagseftermiddagen stängts av på grund av det hårda vädret i Jämtlands- och Härjedalsfjällen. Det gäller väg 1019 mellan Handöl och Storulvån, väg 531 mellan Mittådalen och Gungdal, väg 1118 vid Björkfors mot Rönäs samt väg 322 mellan Temforsen och norska gränsen.

22-åring sveptes med i lavin

Snöstormen började vid lunchtid på lördagen och tilltog i styrka under eftermiddagen. Vid 14-tiden svepte en lavin ned i ett pistat område i Tegefjäll, mellan Åre och Duved. En 22-årig man som var på väg upp mot Tyskhuvudet sveptes med och begravdes under snömassorna. Ett stort antal fjällräddare letade under lördagseftermiddagen efter mannan, som dock klarade sig utan skador. Enligt Anders Asplund, fjällräddare och säkerhetsansvarig vid Skistar, lyckades mannen själv gräva sig upp ur snömassorna och kalla på hjälp.

– Han skötte sig exemplariskt, säger Asplund.

”Kan inte stå upp”

Aftonbladet har under dagen varit på plats i Åre. Under sen eftermiddag ökade vindarna i styrka för att nå full storm under kvällen. Uppe på fjällen nådde vinbyarna en styrka av 50-60 sekundmeter.

– Det är så kraftigt att man inte klarar av att stå upp, säger Tomas Lindberg, lavinexpert vid Åre Lavincenter.

Många olyckor under dagen

Flera andra incidenter har under lördagen rapporterats från Jämtland och Härjedalen. Vid 14:30 var vädret och sikten så pass illa att en räddningshelikopter inte kunde ta sig från Bydalens Värdshus i Bydalen efter en utryckning.

En kvart senare undsattes en 74-årig kvinna som vandrade i trakterna kring Ramundberget. Under en timma eftersöktes kvinnan, som vid 15:40 kunde transporteras i säkerhet.

Vid 15-tiden tvingades fyra skoterförare ta skydd i en fjällbod efter att ha blivit överraskade av det hårda vädret. Fjällräddningen kunde vid 18-tiden lokalisera personerna.


Stora mängder snö

Vid sidan om klass 2-varningen utfärdade SMHI även klass 1-varning för mycket hårda vindbyar på Gotland, i Dalarna, Gävleborg och Jämtland under kvällen. Västernorrland och Västerbottens kust och inland varnas för stora mängder snö fram till söndag morgon.

Dessutom varnar SMHI för kuling i samtliga farvatten kring Sveriges kuster och Vänern. På Bottenhavet, Ålands hav samt norra och mellersta Östersjön gäller varningen också lätt nedisning.

Soligt Vasalopp

Alla Vasaloppsåkare verkar dock kunna andas ut.

Enligt SMHI kommer både nordvinden och snöfallet dra bort på söndagsmorgonen och det ser ut att bli ett soligt Vasalopp.