Experten: "Man ska inte gå ut i sånt här väder"

NYHETER

Stormovädret uppe i fjällen är så kraftigt att man inte bör gå ut.

Tidigare idag hamnade en person under en lavin i Åre, men kunde senare räddas.

– En dag som den här riskerar man livet om man går ut, säger lavinexperten Tomas Lindberg i Aftonbladets livesändning från Åre.

Snöovädret har dragit in över Jämtland med hård vind och kraftigt snöfall.

Aftonbladet är på plats i Åre och under eftermiddagen intervjuades Tomas Lindberg, som är lavinexpert vid Åre Lavincenter och rådgivare i fjällöverlevnad för försvaret. Han menar att det just nu är en väldigt farlig situation uppe i fjällen.

– När det är sånt här väder bör man inte gå ut, man riskerar absolut livet.

Han berättar också att det idag är väldigt sannolikt att laviner utlöses, både på naturlig väg och av skidåkare.

Var förberedd

I Åre är många på plats för just skidåkning och Tomas Lindberg säger att det i normalfallet är säkert så länge man håller sig i öppna nedfarter.

– Men i branta sluttningar utanför pisten blir det genast farligt. Lutar det mer än 25 grader brukar vi i Sverige säga att det är farligt, säger Tomas Lindberg.

Befinner man sig på fjället, utanför skidområdena, och överraskas av det dåliga vädret gäller det att vara förberedd för att klara sig. Den hårda vinden och blöt snö gör att man kyls ned väldigt snabbt.

– Har man tagit det dåliga beslutet att vara ute idag måste man kunna orientera sig samt ha rätt kläder och utrustning. Man måste också kunna gräva ned sig i snön för att klara sig, säger Tomas Lindberg.

"Stanna inne idag"

För många är just lördagen en resdag, man åker till eller från semesterveckan uppe i fjällen. För många finns inget val, man ska hem till jobb och skola och behöver ge sig ut.

– Men man ska ta det försiktigt. De stora vägarna brukar vara bra, men åker man på mindre bör man ha med utrustning så att man kan övernatta i bilen, om man fastnar, säger Tomas Lindberg.

Helst ska man stanna inne, tycker han.

– Titta på tv en sån här dag i stället, längd-vm håller fortfarande på, det är en bra aktivitet, säger Tomas Lindberg.