Ralf Edström: Alla killar borde undersöka sig

Foto: LOTTE FERNVALL
FICK PROSTATACANCER ”Det är lite tabu för oss killar att undersöka oss därnere, men det handlar om ett enkelt prov som kan göra stor skillnad”, säger Ralf Edström.
NYHETER

Fotbollslegendaren Ralf Edström, 60, opererades nyligen för prostatacancer.

Han tycker att män i hans ålder borde testa sig regelbundet.

Ralf Edström upptäckte att han kissade lite blod i november 2011 och besökte läkaren som inte hittade något.

Ett år senare, i november 2012, besökte han samme läkare eftersom han hade ont i halsen.

– När vi började prata om prostatan igen så föreslog han att vi skulle ta ett nytt prov för att kolla läget.

Måste opereras

Provsvaret var positivt och en operation nödvändig.

– Det var ju lite konstigt att sjukvården inte gjorde någon uppföljning efter mitt första besök, nu upptäcktes det lite av en slump, säger Ralf Edström.

Kort efter beskedet opererades han i början av februari. Operationen gick bra, men återhämtningen har tagit lite längre tid än väntat. Efter att ha skickats hem fick han åter läggas in på Sahlgrenska sjukhuset.

Blev komplicerat

– Det blev lite mer komplicerat än jag trodde eftersom jag fått feber och fortfarande inte blivit av med katetern. Det är lite knöligt, men jag försöker ändå vara vid gott mod.

Gamla fotbollskamrater såväl som andra kompisar och familj finns hela tiden där och stöttar. Till en börj­an var han livrädd efter att han hade fått beskedet, men i dag känner han sig tryggare och tänker positivt.

– Jag vet flera andra som drabbats av prostatabesvär, det är inte ovanligt och med dagens sjukvård så blir de flesta helt bra igen.

Han har bestämt sig för att vinna fajten mot cancern. Om några veckor väntar ännu en provtagning, som förhoppningsvis visar att cancern är borta.

– Jag ska bli frisk igen, det finns inget annat, säger han.