Exfånge tog sig IN i fängelse – inte ut

Foto: FOTO: AP
Rikers Island I närheten av LaGuardia-flygplatsen i New York ligger fängelseön Rikers Island.
NYHETER

I vanliga fall drömmer de intagna om att komma ut från fängelset.

Men Matthew Matagrano, 36, är inte som andra.

I fredags greps exfången efter att han olovligen tagit sig in på Rikers Island.

Matthew Matagrano I en vecka lyckades 36-åringen smyga omkring på fängelset utan att åka fast, enligt Sky News.

36-åringen finns i New Yorks sexbrottsregister efter att ha dömts för övergrepp och sodomi och släpptes för ett tag sedan från fängelset.

Men uppenbarligen verkar det som att livet bakom galler på något sätt fortfarande lockade sexförbrytaren Matthew Matagrano, skriver AP.

Anlände halv fyra

Övervakningskameror visar hur den före detta fången anländer till Rikers Island vid halv fyratiden på torsdagseftermiddagen. Med hjälp av förfalskade id-kort, föreställande en i personalen, tar han sig sedan in på fängelset.

Där stannar han till klockan 23.00 på kvällen, minglar med fångar, delar ut cigaretter, och beordrar en flytt av ett par interner mellan två celler – allt medan han låtsas vara vakt.

Det var då, när han beordrade en flytt av intagna, som några av fångarna reagerade och larmade personalen. Han greps och i lördags ställdes han inför rätta i New York, misstänkt för att ha använt falska id-handlingar för att olovligen ta sig in.

Flera besök

Men det var inte enda gången. Efter att ha granskat övervakningskameror visar det sig att exfången kan ha besökt fängelset i upp till en vecka, obemärkt. Han har även gjort ett besök på ett häkte i Manhattan.

Det är fortfarande oklart var Matthew Matagrano hade för egentligt ärende på Rikersfängelset. Hans fall tas upp återigen på onsdag i en domstol i New York. Tills dess har han en borgensumma satt på närmare 350 000 kronor.