En död i sportlovstrafiken – ”var försiktig”

NYHETER

Under dagen ska mängder av sportlovsfirare och Vasaloppsåkare ta sig hem från fjällen.

Längre upp i landet dog en man i 50-årsåldern efter en frontalkrock på väg 97.

– Det var en frontalkollision på en väg utan mitträcke, säger Erik Johansson vid Norrbottenspolisen.

Stockholmarnas sportlov är slut – och årets Vasaloppsåkare har gått i mål.

Under eftermiddagen och kvällen ska tusentals svenskar ge sig ut på vägarna och åka söderut.

"Välj andra vägar"

Det innebär ett stort tryck på vägarna mellan fjällen och södra Sverige.

Värst blir det på riksväg 26 mellan Mora och Vansbro, E45 mellan Mora och Malung och riksväg 70 mellan Mora och Rättvik. Även på riksväg 66 mellan Sälens by och Transtrand samt på länsvägarna 1024, 1025 och 1033 kan det bli trångt.

– Har man möjlighet att välja andra vägar bör man göra det. Man ska också ha med sig att det är vinter, vilket innebär vinterväglag, säger Eva Nordén, presskommunikatör på Trafikverket.

Det viktigaste att tänka på är att ta gott om tid på sig, enligt Eva Nordén. Att vara utvilad och ha druckit och ätit ordentligt är också att rekommendera, säger hon.

– Man ska vara försiktig och tänka på att det kan vara halt. Håll hastigheten och kasta gärna ett öga på Trafikverkets webbtjänst innan man ger sig ut, säger Eva Nordén.

Strax innan sju på söndagskvällen rapporterades trafiken flyta på bra ned från fjällen i Dalarna och Jämtland.

Krock med hästtransport

Vid 16-tiden fick polisen i Norrbotten larm om en kollision mellan två bilar, varav den ena var en hästtransport. Krocken skedde på riksväg 97. En man i 50-årsåldern avled till följd av kollisionen och en 35-årig kvinna vårdas på Sunderby sjukhus med svåra skador.

Mannen färdades ensam personbilen och krockade med kvinnan och en man i hästtransporten. Mannen klarade sig med lindriga skador, uppger polisen på sin hemsida.

– Vi vet ännu inte hur det gått till, men det är i alla fall en frontalkollision på en väg utan mitträcke, säger Erik Johansson vid Norrbottenspolisen.

Trafikolycka utanför Sveg

Vid lunchtid inträffade en trafikolycka på E45 norr om Sveg, då en långtradare fick sladd och hamnade med släpet snett över vägbanan. Ingen skadades, men olyckan ledde till totalstopp i trafiken på sträckan.

Tjugo över två kunde trafiken åter släppas på.

– Det är jättelånga köer. Det är ju bytardag, de som ska upp mot Åre sitter fast, sa Michael Skoog på Jämtlandspolisen, innan trafiken släpptes på.