Poliser dödade strax före val

NYHETER

Vallokalerna har öppnats i måndagens kenyanska val – samtidigt har flera attacker genomförts.

15 personer, däribland nio poliser, uppges ha dödats, skriver AFP.

Totalt rapporteras nu 15 människor ha dödats i de två våldsdåden vid Kenyas kust, uppger Reuters. Det ena inträffade strax utanför Mombasa, det andra i Kilifi fem mil norrut.

Totalt ska nio poliser och sex angripare ha mist livet.

Kandidat brottsmisstänkt

Några timmar innan vallokalerna slog upp dörrarna sköt en grupp ihjäl flera poliser vid attacker i staden Mombasa.

– Poliserna hade ryckt ut på ett nödlarm och hamnade i bakhåll, säger polistalesmannen Charles Owino som inte kan säga hur många som dödats. En annan källa uppger att de var fem, varav flera befäl.

Valet sägs vara landets viktigaste på 50 år.

Presidentkandidaten Uhuru Kenyatta, som anklagas för brott mot mänskligheten och som Internationella brottmålsdomstolen (ICC) i Haag vill se bakom skranket, har chans att vinna valet. Han utmanar den sittande premiärministern Raila Odinga.

Kenyattas sekundant William Ruto är också delgiven misstanke av ICC om allvarliga brott i samband med våldet som utbröt efter valet 2007.

"Vår framtid är osäker"

Köerna fortsatte på morgonen att ringla långa utanför vallokalerna.

– Människor har börjat att ramla och svimma i kön, säger Peter Gichuchi som väntat i timmar i hettan i Mombasa, till Reuters.

Men den långa väntan har inte avskräckt väljarna som tycktes vara vid gott humör. Många väcktes i gryningen av visselpipor och vuvuzelor. Men fortfarande finns en nervositet för att oroligheter ska blossa upp i samband med valet.

– Vår framtid är osäker, men vi hoppas att fred och seger är på vår sida den här gången, säger Eunice Auma, anhängare till premiärminister Raila Odinga och syftar på den våldsamma utvecklingen efter valet 2007.

– Men vinner inte vår kandidat så är jag rädd att våldsamheter kommer att bryta ut.

TT