Därför dröjer vårvärmen

SMHI: Våren ligger efter tidtabellen

Foto: P-O SÄNNÅS
Vårvärme i centrala Stockholm i slutet på februari. Men det varade inte länge.
NYHETER

Sorry, folks.

Det ser ut som om ni får vänta på den riktiga vårvärmen ytterligare ett par veckor.

– Det blir kallare igen redan i slutet på veckan och sen håller kylan i sig nästa vecka, säger Linnea Rehn, meteorolog på SMHI.

Så här års brukar våren ha rört sig en bra bit upp i landet, upp till Lund och Sjöbo i Skåne och vidare upp till Göteborg på Västkusten och Karlskrona på Östkusten.

Icke så i år.

Vår är det än så länge enbart på södra Öland och utmed sydostkusten upp till Kalmar. Och så på ett antal platser uppe i Norrland.

– Det som är mest ovanligt med våren i år är just det att våren kommit till Norrland innan den kommit till Skåne, säger Linnea Rehn.

Kalla nätter

Problemet är de kalla nätterna. För även om det blir blir några plusgrader på dagen så drar de nattkylan ner dygnets medeltemperatur. Och för att det ska bli vår enligt SMHI:s definition krävs att den ligger över noll sju dagar i rad.

Just nu går en tydlig temperaturgräns mellan södra och norra Norrland, med mild luft och snöfall upp till mellersta Norrland. Längst i norr är det klart väder med 15-20 minus. 

I slutet av veckan drar mildluften norrut och ett rejält högtryck parkerar sig över landet.

Det blir klart, kallt och soligt.

Och det innebär att våren får vänta.

– Det är tveksamt om det hinner blir så mycket mer vår på ett tag nu, förutom möjligtvis på någon enstaka plats längst ner i söder, säger Linnea Rehn.

Vårlikt i söder

Men tro nu inte att det är till Norrland man ska bege sig för att hitta vårvärme.

– Norrland har fått tillbaka sitt vinterväder, även om våren rent definitionsmässigt kommit till några enstaka platser. Mest vårlikt blir det nere i södra Sverige, säger Linnea Rehn.