Läkaren gav falskt cancerbesked

1 av 2 | Foto: Joakim Nordlund
Elisabeth Carlséns vän fick beskedet av en läkare att hon hade en tumör i hjärnan. Men tumören visade sig vara godartad.
NYHETER

Under sju veckor var hon övertygad om att hon skulle dö i cancer – men oron var helt i onödan.

Läkaren som gav den 53-åriga kvinnan beskedet struntade nämligen i att invänta resultatet som skulle visa att tumören var godartad.

– Det har varit en fruktansvärd tid för henne. Under sju veckor hade hon det här över sig, säger Elisabeth Carlsén som är nära vän till kvinnan.

Det var förra året som den 53-åriga kvinnan från Boden började drabbas av ihållande huvudvärk. Till slut gick hon till läkaren för att få hjälp. På vårdcentralen i Boden fick hon en remiss och i början av december röntgades kvinnan på Sunderby sjukhus. Dagen efter fick hon beskedet av läkaren på vårdcentralen.

– Han berättade att hon hade en cancertumör i huvudet. Sedan sa han till henne att gå hem och förbereda sina barn, säger vännen Elisabeth Carlsén.

Då började sju veckor av dödsångest, berättar Elisabeth Carlsén. Kvinnan tvingades förbereda sig själv och sina barn, 10 och 14 år gamla, på det värsta tänkbara.

– Hon gick hemma och plockade ihop saker. Hon sa till mig att ”ja, det här blir väl min sista jul”, säger Elisabeth Carlsén.

Gjorde ytterligare en röntgen

Efter beskedet gjorde kvinnan en uppföljande röntgen för att få tydligare besked om hur allvarlig tumören var. Men efter den kom inga nya uppgifter. Efter som hon själv inte orkade gav kvinnan sin vän Elisabeth Carlsén fullmakt så hon kunde börja ringa runt för att se vad som pågick. Så en dag i januari, efter sju veckors väntan, ringde telefonen.

– Det var en överläkare på sjukhuset i Umeå som ringde och berättade att hon inte hade cancer. Tumören var godartad och kan ha funnits där länge, säger Elisabeth Carlsén.

Cancerbeskedet var falskt och med en operation skulle kvinnan bli bra igen. Men samtidigt som glädjen spred sig i familjen växte ilskan förklarar Elisabeth Carlsén.

– Läkaren bara kastade ur sig det där utan att veta. Hade han haft någon moral och etik i kroppen borde han kontaktat henne och bett om ursäkt. Men det har han inte gjort.

”Kommenterar inte ärendet”

Kristina Larsson som är verksamhetschef på vårdcentralen Sensia där den 53-åriga kvinnan fick sitt cancerbesked förklarar i dag att läkaren inte längre jobbar kvar. Men hon vill inte kommentera händelsen.

– Vi kommenterar överhuvudtaget inte patientärenden med hänsyn till patientsekretessen, säger hon och fortsätter:

– Om en patient vill utreda en händelse är vi självklart behjälpliga.

I skrivande stund opereras kvinnan för sin godartade tumör. Men konsekvenserna av läkarens beslut att lämna ett falsk cancerbesked tror Elisabeth Carlsén kommer hänga kvar över hennes vän och familj under en lång tid.

– Det får aldrig slarvas med sånt här. En diagnos måste vara hundraprocentig innan patienten får den, säger hon.

Aftonbladet har sökt läkaren utan att lyckas.