Högg ner motståndarna med machete

NYHETER

Angriparna gick till attack med machete. Våld i samband med presidentvalet i Kenya tog minst 19 liv, och risken för en blodig upptrappning är överhängande.

– Allt bygger på vilken trovärdighet valresultatet kommer att ha, säger Afrikakännaren Anders Sjögren i Nairobi.

I Nairobi råder en spänd men förväntansfull stämning, enligt Sjögren, forskare i statsvetenskap vid Nordiska Afrikainstitutet, som befinner sig i staden. I huvudsak rapporteras röstandet på måndagen ha gått lugnt till.

Men sådant var läget även inför valet för fem år sedan, då efterföljande oroligheter blossade upp och krävde över 1 200 dödsoffer. Då var misstankar om valfusk den utlösande faktorn.

– Till de underliggande faktorerna hörde också decennier av sociala, ekonomiska och politiska orättvisor – och missbruk av makt. De motsättningarna finns fortfarande kvar, säger Sjögren till TT.

Dödligt dåd

Observatörer har varnat för en repris, och under måndagen inträffade två dödliga våldsdåd vid Kenyas kust. Några timmar innan vallokalerna slog upp dörrarna höggs flera poliser ihjäl med machete strax utanför Mombasa. Det andra dådet inträffade i Kilifi fem mil norrut.

– Förutom våldsdåden vid kusten har jag hört rykten som gör gällande att det ska ha förekommit hot mot vissa folkgrupper som befinner sig i minoritet, på olika håll i landet, säger Sjögren.

Kampen om presidentposten står mellan premiärminister Raila Odinga och vice premiärminister Uhuru Kenyatta, som Internationella brottmålsdomstolen (ICC) i Haag vill ställa inför rätta för brott mot mänskligheten.

Ont blod

– Min bedömning är att Kenyatta inte kommer att kunna vinna, om valet går fritt och rättvist till. Skulle han tillskrivas segern skulle det av de flesta uppfattas som valfuffens och det skulle väcka ont blod. Folk skulle revoltera mot det, det är min förutsägelse, säger Anders Sjögren.

Hos befolkningen märks en oro för att nya våldshandlingar ska blossa upp i valets efterdyningar.

– Vår framtid är osäker, men vi hoppas att fred och seger är på vår sida den här gången. Men vinner inte vår kandidat så är jag rädd att våldsamheter ska bryta ut, säger Eunice Auma, anhängare till premiärminister Raila Odinga, till nyhetsbyrån Reuters.

TT