Förintelsen kan ha varit värre än anat

Omfattande studie kastar nytt ljus på naziterrorn

1 av 3 | Foto: AP
Tågspåren fram till koncentrationslägret Auschwitz, nazisternas största utrotningsläger, som drevs i SS regim.
NYHETER

Amerikanska forskare har gått igenom alla läger, anstalter och institutioner som Hitlers regim använde för att döda och spärra in judar och oliktänkande.

Nu menar de att så många som 20 miljoner kan ha dött under förintelsen.

– Fynden är chockerande, säger Geoffrey Megargee, som står bakom studien.

Nätverket av koncentrationsläger och ghetton under andra världskriget kan ha varit mycket större än vad man tidigare trott, skriver The Independent.

Forskare vid United States Holocaust Memorial Museum (HMM), i Washington, har katalogiserat alla koncentrations- och arbetsläger, ghetton och anstalter som drevs av det nazistiska styret i Tyskland.

Totalt har man hittat 42 500 olika institutioner, mer än dubbelt så många än vad man tidigare trott.

– Fyndet är chockerande, vi har räknat både kända och tidigare okända läger och institutioner, säger Geoffrey Megargee, studiens chef.

”Många fler dog”

Den nya genomgången tyder också på att långt fler kan ha dött i den nazistiska regimens läger.

Så många som 15 till 20 miljoner tros ha blivit hållna, mördats eller dött i dem. Tidigare har man vid HMM uppskattat att 5-6 miljoner judar och 6 miljoner andra dödades under förintelsen, av nazisterna.

– Siffrorna är så mycket högre än vad vi trodde först. Vi vet redan hur fruktansvärt livet var i lägrena och ghettona, men det här är otroligt, säger Hartmut Berghoff, chef vid det Tyska historieinstitutet i USA, till The Telegraph.

Förutom judar dödades polacker, romer, sovjetiska krigsfångar, homosexuella, meningsmotståndare till nazismen, funktionshindrade, frimurare, övriga slaver och personer från Jehovas vittnen.