Ikea: Tårtbakterierna kommer inte från bajs

Mikrobiolog på Smittskyddsinstitutet: "Ingen sådan bakterie finns"

NYHETER

Ikea förnekar i dag att de 1 800 chokladtårtorna innehöll bakterier från avföring.

– Det är Coli37 som finns överallt i naturen, säger Ikeas Ylva Magnusson.

– Det finns ingen bakterieart som heter Coli37, säger Smittskyddsinstitutet till Aftonbladet.

I går kom den pr-mässigt prekära nyheten om att stora mängder koliforma bakterier, som normalt kommer från avföring, hittats i 1 800 chokladkrokanttårtor som sålts på Ikea i Shanghai och tillverkats av företaget Almondy i Göteborg.

”Från naturen”

I dag uppger Ikea till Aftonbladet att det i själva verket inte handlar om bakterier som kommer från avföring – utan från "naturen".

– Det här är inte tarmbakterier. Det är inte E Coli, utan andra koliforma bakterier. De vi hittat har ingen inverkan på hälsan utan bara på produktkvaliteten. Därför har vi kasserat tårtorna. Man vill inte att de ska kunna ge grogrund åt annat, säger Ylva Magnusson, pressansvarig på Ikeakoncernen, till Aftonbladet.

Vad heter bakterien ni hittat?

– Det är Coli37, och det är inte en tarmbakterie utan den finns överallt i naturen. Vår kemist sa, när vi åt en sallad här på lunchen, att om den inte skulle vara sköljd så skulle den innehålla mycket mer än den nivå som fanns i tårtan.

Men på Smittskyddsinstitutet säger man att det inte finns någon bakterie som heter Coli37.

– Coli37 är ingen art. Det låter som att man syftar på ett sätt att anrika koliforma bakterier i ett test, som heter Coli37, säger Cecilia Jernberg, mikrobiolog på Smittskyddsinstitutet.

Tillverkaren utreder

Margareta Johannesson, kvalitetsansvarig på tårttillverkaren Almondy, uppger att man hittills inte vet mycket.

– Vi kan inte säga vad det är. Vi har varken hittat E Coli eller salmonella i den aktuella batchen men vi måste få veta vad det är de har hittat. Varför de har destruerat tårtorna vet vi inte, säger hon.

Enligt Nationalencyklopedin finns koliforma bakterier mycket riktigt vitt spridda i naturen. De förekommer i fyra olika släkten och fler arter, bland annat E Coli.

Men anledningen till att man normalt utför tester för att se om koliforma finns i stor mängd är att det då normalt "föreligger risk för att provet är förorenat av sjukdomsalstrande mikroorganismer från avföring".

Enligt Ylva Magnusson på Ikea har de smittade tårtorna inte sålts i Sverige.

– Den batch som bakterierna hittats i finns bara i Shanghai.

Vad kommer smittan från?

– Det håller vi på att titta på.

ARTIKELN HANDLAR OM