Polisen i Kalmar mörkar förhör

55-åring förnedrades – polisen ljög om förhöret

NYHETER

En 55-årig misstänkt, som senare friades, förhördes under förnedrande former.

Han fick inte gå på toaletten och fick frågor om incest samt om brott som han inte misstänks för.

När Aftonbladet begär ut det kränkande förhöret påstår polisen att det inte finns – men det är lögn.

På sensommaren 2006 hittades Barbro Karlsson, 69, och hennes sambo Bertil Sandin, 66, mördade i sitt utbrända hus i Mellby, söder om Byxelkrok på norra Öland. En 55-årig man greps och åtalades senare för morden.

I förundersökningen framkommer det att polisen skötte förhören med honom mycket illa. De värsta förhören finns nedskrivna i ett tilläggsprotokoll – ett dokument som polisen mörkar.

”Några brandkårsbilder”

När Aftonbladet frågar om innehållet i tillägget hävdar kommissarie Johan Bruun vid polisen i Kalmar att det inte innehåller några förhör med den misstänkte.

– Det var några brandkårsbilder och lite sådana där småsaker som var med, säger han.

Men Aftonbladet har tagit del av förhöret i tilläggsprotokollet. Det präglas av svordomar, gräl och påståenden om att den misstänkte 55-åringen "saknar stake" samt ljuger, emellanåt är det närmast att likna vid kränkningar och personangrepp. I något fall har sekreteraren inte heller hört vad som sagts – "De pratar i mun på varandra", står det i protokollet.

Förhörsledaren pratar om brott som 55-åringen inte delgivits misstanke om samt ställer frågor om sexövergrepp och incest.

”Svårt att veta vem som fått vad”

Aftonbladet ringer upp kommissarie Johan Bruun igen.

Varför fick jag inte ut alla förhör?

– Det är så många som fått. Det är svårt att veta vem som fått vad.

Du sa ju att det bara vara brandkårsbilder och andra småsaker?

– Jag hade för mig det. Jag får kolla upp det där, säger han.

55-åringen friades i mars 2007 från mordmisstankarna av en enig Kalmar tingsrätt. Åklagaren Gunilla Öhlin saknade helt teknisk bevisning, i stället la hon fram en lång kedja av indicier i åtalet mot mannen.

Hörd i ett nytt ärende

Sex år efter morden i Mellby, i december 2012, inträffar ett nytt dubbelmord på norra Öland - mordet på Gustaf Linder-Nordander, 57, och hans hustru Annika, 55 i Flakeböle. Tillvägagångssättet är snarlikt morden i Mellby.

– Ingen person har ännu delgivits misstanke, säger Ulf Einarsson, biträdande spaningsledare.

Enligt uppgifter till Aftonbladet har polisen hört 55-åringen angående dubbelmordet i december. Men deras tidigare aggressiva metoder mot mannen ska ha lett till att han nu inte vill samarbeta med dem - inte ens upplysningsvis.

– Jag var inte själv inkopplad i ärendet rörande morden i Mellby men vissa saker kunde kanske ha skötts bättre, säger Ulf Einarsson.

För att undvika en utveckling liknande den som präglade Mellbyutredningen har Kalmarpolisen nu tagit hjälp av Riksmordkommissionen i utredningen av dubbelmordet som inträffade i Flakeböle i december.

– De driver på våra förhörsgrupper och leder arbetet, säger Ulf Einarsson.

FAKTA

Sista förhöret nästan tre timmar långt

Enligt uppgifter till tidningen Barometern förhörs den misstänkte 55-åringen 22 gånger mellan den 1 september 2006 och den 27 januari 2007. Han förhörs i sammanlagt cirka 31 timmar. Polisförhören är i snitt omkring 1,5 timme långa.

Det sista förhöret med mannen är nästan tre timmar långt utan pauser. Efter drygt två timmar säger 55-åringen att han är kissnödig. Polisen frågar då hur länge han klarar att hålla sig. Till slut får han en kisspaus på tre minuter.

I ärendet förekommer inga misstankar om något sexualbrott men den misstänkte blir ändå utfrågad om sexuella övergrepp och om han vet vad incest är:

Polisen: Har du utsatt någon för sexuella övergrepp?

55-åringen: Nej.

Polisen: Det har du inte?

55-åringen: Nej. Det har jag inte. Vad skulle jag göra det för?

Polisen: Ja det kan man ju undra. Det kan man ju fråga sig. Men det har du inte gjort.

Polisen: Vad är incest, vet du det?

55-åringen: Ja det är väl om du har det med släkting eller syskon eller någonting va. Är det inte sånt?

Polisen: Jo så är det.

Källa: Polisens förundersökningsprotokoll

ARTIKELN HANDLAR OM