Polisen: Tuula kan ha utsatts för brott

”Utlandstipsen har inte givit något”

1 av 3
Borta Efter att Tuula Lavikkala, 52, stängts av från jobbet i misstanke om att ha förskingrat pengar försvann hon spårlöst.
NYHETER

GÄVLE. Tipsen till polisen om att Tuula Lavikkala – som misstänks ha förskingrat 20 miljoner kronor – ska ha setts utomlands har varit resultatlösa.

Åklagaren utesluter inte att ett brott ligger bakom hennes försvinnande.

– Tyvärr har utlandstipsen inte gett något hittills. Och med tanke på hur det såg ut i hennes lägenhet kan man inte bortse från brottsmisstankar, säger vice chefsåklagare Ulf Back till Aftonbladet.

Advokat Gustaf Andersson är utsedd till Lavikkalas försvarare. Han är inne på samma linje.

– Absolut. Redan när jag fick detta ärendet fick jag känslan av att hon kan ha utsatts för ett brott. Det förde jag också fram till utredarna tidigt, säger advokaten.  

Skoladministratören Tuula Lavikkala, 52, vid Borgarskolan i Gävle, misstänks ha förskingrat 20 miljoner kronor från Gävle kommun.

Sista tio månaderna i tjänst flyttades 8,5 miljoner av kommunens pengar över till konton hon disponerade.  Sedan avslöjandet i november förra året är hon försvunnen.

”Mycket märkligt”

Polisen har jobbat efter teorin att hon lever och gömmer sig.

Men åklagaren utesluter inte att hon kan ha utsatts för ett brott. Lägenheten hade lämnats brådstörtat. Frukosten stod kvar på köksbordet där även plånbok, mobil och nycklar låg. Lägenhetsdörren hade lämnats olåst.

– Dessa omständigheter gör att man inte kan skjuta undan brottsmisstankarna. Men till dess hon hittas måste vi fortsätta att spana som om hon lever, säger Back.

Advokat Gustaf Andersson menar att det kan finnas flera tänkbara scenarier bakom kvinnans försvinnande.

– Om hon blivit så bestört att hon beslutat att ta livet av sig är det anmärkningsvärt att man inte återfunnit henne. Att i den situationen vara så rationell och ställa till så att hon inte ska bli hittad känns mycket märkligt, säger han.

Tidskrävande

Tuula Lavikkalas anhöriga tror inte att hon lever längre utan tagit sitt liv. Avslöjandet om storförskingringen blev för tung att bära.

Enligt Aftonbladets källa ska merparten av pengarna vara bortspelade på utländska spelsajter på nätet.

Åklagaren har tidigare bekräftat att pengar förts över till utländska konton men säger inte vart.

– Vi har en ekonom som jobbar med att följa pengarnas väg vilket är tidskrävande. Innan den utredningen är klar vill jag inte slå fast någon slutdestination, säger vice chefsåklagare Ulf Back.

ARTIKELN HANDLAR OM