Nordkorea hotar med krig

1 av 14 | Foto: AP
Kim Jong-Un.
NYHETER

Nordkorea varnade idag att man kommer avbryta den 60 år långa vapenvilan.

Beslutet har tagits efter förslag till FN-resolution och militärövningar som USA och Sydkorea hållit tillsammans, skriver nyhetsbyrån AP.

– Ingen aktör är helt rationell, i värsta fall kan det leda till en väpnad konflikt, säger Linus Hagström från Utrikespolitiska institutet.

Hotet kommer i ett uttalande från ledningen av den nordkoreanska armén.

Man hotar med "kirurgiska attacker", med syftet att förena den uppdelade Koreahalvön. I uttalandet skriver man också att man har ett inhemskt "nukelärt precisionsverktyg".

Hotet kommer efter att USA och Kina tillsammans legat på för en FN-resolution mot Norkorea, efter de kärnvapentest som den nordkoreanska ledningen lät utföra den 12 februari. Resolutionen ska diskuteras i FN under veckan.

Kan det här leda till krig?

– Jag tror inte att det här kommer leda till krig, nordkoreanska ledarskapet vet mycket väl att landet skulle lida mest i en väpnad konflikt, säger Linus Hagström som leder Utrikespolitiska institutets östasienprogram.

Vill skapa uppmärksamhet

Linus Hagström tror att Nordkorea är missnöjda över att man inte får samma uppmärksamhet som man tidigare fått och är vad vid.

– Man fick inte lika mycket reaktioner på årets kärnvapensprängning som man fick 2006 eller 2009. Jag tror att man säger det här för att se hur omvärlden reagerar.

Han menar att det inte är säkert att Nordkorea verkligen avbryter vapenvilan. Och även om de gör det, så betyder inte det att det behöver bli en väpnad konflikt.

– Nordkorea har inte aggressiva intentioner, de skulle inte attackera Sydkorea utan en förevändning, säger Linus Hagström.

Ett chicken-race

Nordkorea har den senaste tiden hållit en skarp ton gentemot USA och Sydkorea. I en film som släpptes i början av februari syns en amerikansk stad i lågor. Nordkoreakännaren och universitetslektorn Gabriel Jonsson menade att filmens budskap var att Nordkorea skulle svara på alla hot.

Den 12 februari genomförde landet ett kärnvapentest. FN:s säkerhetsråd höll då ett blixtinkallat möte för att svara på handlingen.

Reoslutionen som man nu diskuterar skulle slå mot finansiella intressen hos ledande personer i den nordkoreanska regimen, skriver the Guardian.

Några veckor senare sa man i ett uttalande att man nu når USA med sina kärnvapen.

Hur landet reagerar om resolutionen antas i FN:s säkerhetsråd återstår att se.

– Det är ett farligt chicken-race, det finns risk för en ömsesidig upptrappning när ingen vill vika sig säger Linus Hagström.