Världsledarna sörjer Hugo Chavez

Bolivias president Evo Morales: ”Chavez är mer levande än någonsin”

NYHETER

Samtidigt som Venezuela utlyste en sju dagar lång landssorg för att hedra president Chavez strömmade omvärldens kondoleanser in.

– Under den här svåra tiden efter president Hugo Chavez bortgång så bekräftar USA sitt stöd för det venezulanska folket, säger president Barack Obama.

Vicepresident Nicolas Maduro meddelade på tisdagskvällen att president Hugo Chavez gått bort. 58-år gammal förlorade Venezuelas kontroversielle ledare kampen mot cancern.

Folket strömmade ut på gatorna och sörjde samtidigt som omvärldens ledare skickade sina kondoleanser.

– Det var med sorg jag tog mot besked om president Hugo Chavez död. Som Venezuelas president i 14 efterlämnar han ett långvarigt intryck på landet och utanför, säger Storbritanniens utrikesminster William Hague i ett uttalande, skriver AP.

Hedrar i tv-sändning

Även USA:s president Obama beklagades det venezulanska folket sorg, trots tidvis frostiga relationer mellan Chavez och USA.

– Nu när Venezuela påbörjar ett nytt kapitel i sin historia så är USA fortsatt engagerade i att främja demokratiska principer, lag och ordning och respekt för de mänskliga rättigheterna, säger presidenten i ett kort uttalande, skriver AP.

Bland Chavez latinamerikanska kollegor gick sorgen inte att ta miste på.

Bolivias president Evo Morales hedrade den döde Chavez i ett direktsänt tv-tal.

– Chavez kommer att fortsätta vara en inspiration för alla människor som kämpar för sin frihet, säger Moralen.

– Hugo Chavez kommer alltid att vara med oss.

”Symboliserade ofrihet”

Sveriges demokratiminister Birgitta Ohlsson säger i ett uttalande att hon hoppas på förändring i Venezuela efter Hugo Chávez död, skriver TT.

"Hugo Chávez symboliserade ofrihet för mig genom att fängsla regimkritiker och tysta kritiska och oppositionella medier", skriver hon.

"Folket i Venezuela är värda politiska ledare som inte utmanar demokratin, som inte urholkar pressfriheten och som inte har diktaturer som Kuba, Vitryssland och Iran som sina förebilder".

Utrikesminister Carl Bildt (M) lämnar en kommentar via Twitter. "Venezuela måste få ett tydligt och trovärdigt demokratiskt styre i fasen efter Chavez som precis börjat" och "Hugo Chavez var utan tvekan en karismatisk och stark ledare, men hans politik vilseledde hans land med grava ekonomiska konsekvenser", skriver Bildt.

Venezuelas oppositionsledare Henrique Capriles, som förlorade det senaste valet mot Chávez, manar till enighet efter Chávez död. Han framförde också kondoleanser till Chávez familj och anhängare, skriver TT.

Uttrycker sorg

FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon uttrycker sorg över Chávez bortgång samt hyllar hans stöd för fredsprocessen i Colombia och arbetet mot fattigdomen, uppger nyhetsbyrån.

"President Chávez hörsammade de mest sårbara venezuelanernas utmaningar och förhoppningar," heter det i ett uttalande från Bans kontor i FN-högkvarteret i New York enligt AFP.

Generalsekreteraren lovar också att FN kommer att fortsätta att arbeta med Venezuela och stödja landets kamp för "utveckling och välstånd".

Också i Hollywood har Chávez bortgång kommenterats.

Den amerikanske filmskaparen Oliver Stone, som intervjuade Chávez till dokumentärfilmen South of the border 2009, säger att Chávez är en hjälte som gjort ett stort avtryck i historien. Skådespelaren och aktivisten Sean Penn säger att världens fattiga förlorat en förkämpe, skriver AFP och NTB. Penn var en personlig vän, han besökte ofta Chávez i Venezuela, skriver TT.

ARTIKELN HANDLAR OM