Änka lurad på miljoner

Målare misstänks för svindleri ”Var ett lätt offer helt enkelt”

Änkan förde noggranna anteckningar kring sina affärer. Dessa använder nu polisen som bevis i målet mot de misstänkta bedragarna. Kvinnan på bilden har inte med artikeln att göra.
NYHETER

Den 82-åriga demenssjuka kvinnan skulle måla om hemma, men misstänks ha hamnat i klorna på en bedragare.

Hantverkaren och hans kumpaner ska ha lurat av henne 15 miljoner kronor.

– Hon är en oerhört ensam och pratglad kvinna. Hon var ett lätt offer helt enkelt, säger Jan Askblad, kvinnans måls­ägande­biträde.

För några år sedan blev den nu 82-åriga demens­sjuka kvinnan änka och ärvde 35 miljoner kronor efter sin man.

Två år senare ville hon använda lite av pengarna för att måla om hemma och kontaktade en hantverkare för att få hjälp. Målerijobbet utfördes av en 31-årig hantverkare och enligt åtalet blev det startskottet för ett svindleri i mångmiljon­klassen.

– Det var en ren tillfällighet att de träffades. Han drev en mindre firma och fick uppdraget, säger åklagaren Jan Pernvi.

Hävdar det var gåvor

Året som följde började hantverkaren och den 82-åriga kvinnan tillbringa allt mer tid tillsammans. Hösten samma år började kvinnan skriva ut postväxlar till hantverkaren.

Vid ett tillfälle ska han ha berättat för henne att han led av fruktansvärd ryggvärk. Han förklarade att det fanns specialisthjälp att få i USA men att han inte hade tillräckligt med pengar. Kvinnan ska då ha betalat ut 1,3 miljoner kronor till mannen.

– Han hävdar att han lärt känna kvinnan och att de kommit varandra nära. Han ser henne nästan som en bonusmormor och alla pengar som har förts över ska enligt honom vara gåvor, säger Mikael Sundman som är den 31-årige hantverkarens advokat.

Senare ska hantverkaren ha tagit med sig en vän till kvinnan. Vännen misstänks ha ljugit om sitt namn och utgett sig för att vara byggherre. De ska ha förklarat för kvinnan att huset behövde en rejäl renovering. Enligt åtalet gick kvinnan, vars demenssjukdom blev allt värre, med på förslaget och betalade ut ännu mer pengar.

– Så här får man helt enkelt inte göra. Man utnyttjar inte en medmänniska på det här cyniska sättet, säger 82-åringens ombud Jan Askblad.

Planerade ny stöt

Våren 2011 ska svindleriet ha uppgått till 15 miljoner kronor. Enligt åtalet planerade hantverkaren och hans kumpan då en stor stöt mot den dementa kvinnan på ytterligare fem miljoner kronor.

Den gången ska vännen ha sagt att han var en representant för en organisation som hjälpte ungdomar som kommit i kläm hos kronofogden.

Kvinnan övertalades att bidra till ”den goda saken” och kontaktade sin bank för att få ut pengarna.

Men på banken misstänkte man att något inte stod rätt till. Banken slog larm till polisen och när hantverkaren och hans vän kom till sitt planerade möte med den 82-åriga kvinnan möttes de i stället av polisen.

– Hon är en oerhört ensam och pratglad kvinna. Hon var ett lätt offer helt enkelt, säger Jan Askblad som är kvinnans målsägandebiträde under rättegången mot männen.

Lyxshopping

Nu åtalas männen, tillsammans med tre andra män som ska ha hjälpt till med att hantera postväxlar från kvinnan, för bland annat grovt ocker och grovt bedrägeri. Pengarna ska de bland annat ha använt till lyxshopping och kasino­besök.

3,8 miljoner kronor av pengarna som de misstänkta har kommit över är säkrade – men resten är borta.

Enligt åklagaren har männen inget vidlyftigt leverne med dyra bilar eller fastigheter.

– De har inga synliga dyra vanor och det här är något som både polis och kronofogdemyndigheten har sökt efter, säger Jan Pernvi.

Den 31-årige hantverkaren och hans vän anser sig oskyldiga.

– Min klient förnekar all inblandning i brott, säger Leif Silbersky som försvarar mannen som bland annat utgav sig för att vara byggherre.

FLER FRÄCKA BEDRÄGERIER PÅ 2000-TALET

2013 En politiker från Värmland döms för att ha lurat av sin äldre granne sammanlagt 130 000 kronor. Politikern skötte grannens ekonomi och passade då på att använda grannens pengar för att betala sina egna elräkningar.

2012 Maria, 92, från Hudiksvall rings upp av två personer som säger sig vara hennes barnbarn. Hon tar ut 60 000 kronor till bedragarna. Och hon är inte ensam. Flera äldre blir lurade på pengar och smycken till ett värde av totalt 1,3 miljoner kronor.

2011 En 89-årig kvinna från Halland får besök av en 22-årig man som hävdar att han ska laga hennes tak. Efter att ha släppts in övertalar han henne att följa med honom till banken där han lyckas få henne att ta ut 190 000 kronor till honom.

2010 Tre män döms för efter en stöldturné i södra Sverige där de stulit kontokort från över 40 äldre personer. Ett van­ligt knep för männen har varit att stanna till på en bensinstation och be någon äldre om hjälp. Då har de passat på att stjäla deras kontokort.

2008 I Malmö döms en kvinna inom hemtjänsten för att ha lurat en dement 79-årig kvinna på uppåt 300 000 kronor. Det uppdagas att kvinnan på hemtjänsten har utnyttjat 79-åringens goda vilja för att finansiera sitt eget spelmissbruk.

ARTIKELN HANDLAR OM