Reinfeldt: Det går åt fel håll

Vill ha tuffare straff för unga som begår brott: ’Vi måste skaka om dem’

Foto: JERKER IVARSSON
största problemet bland män I en exklusiv intervju med Aftonbladet säger statsminister Fredrik Reinfeldt att Moderaterna vill se hårdare tag mot unga brottslingar – och att våldet är ett mansproblem: ”Bland unga män är brottsligheten det största samhällsproblemet.”
NYHETER

Våldsamma unga män kommer att vara i fokus när Fredrik Reinfeldt håller tal på Moderaternas Sverigemöte i nästa vecka.

Han vill se snabbare reaktioner – och hårdare straff för unga brottslingar.

– Vi måste skaka om dem och få dem att inse vad de gör, samtidigt som vi ska erbjuda tidigare vägar ut ur våldet, säger han i en exklusiv intervju med Aftonbladet.

I dag besöker Fredrik Reinfeldt elever på Bräcke­gymnasiet i Göteborg för att prata om mobbning och internethot. Resan blir hans 210:e sedan han tillträdde som statsminister 2006. Tidigare har han besökt stödcentrum för unga brottsoffer i Stockholm, ett ungdomshem i Sundbo utanför Fagersta och inbrottsdrabbade i Örkelljunga.

Ett mansproblem

Alla resor har haft samma syfte, att samla kunskap om våldet i samhället.

I en exklusiv intervju på statsministerns arbetsplats i Rosenbad slår Reinfeldt fast att han ser våldet som ett av de riktigt stora problemen i dag.

– Det är ett av våra största frihetsproblem. Det är en av de saker som tynger det svenska samhället som är så välutvecklat i övrigt. Utvecklingen har inte gått i rätt riktning. Vi har väldigt mycket våldsbejakande, inte minst bland unga män, och jag tror att det sprider sig vidare i samhället, säger han.

Fredrik Reinfeldt menar att våldet i stor utsträckning är ett mansproblem.

Vikande tendens

– Vi har en vikande tendens i Sverige där brottsligheten minskar, men bland unga män är det fortsatt det största samhällsproblemet.

Redan tidigare har Fredrik Reinfeldt och justitieminister Beatrice Ask slagit fast att de vill se tuffare tag mot unga brottslingar. I januari presenterade de förslagen från den moderata arbetsgruppen ”Bekämpa alla brott”.

Ingen straffrabatt

Bland de förändringar de föreslår finns att slopa den så kallade straffrabatten för personer under 21 år, där en person i 18-årsåldern i dag ofta får sitt straff halverat. I stället vill man att påföljderna i princip ska vara desamma för alla över 18 år. Dessutom vill M se ökad samordning i arbetet mot missbruk av alkohol och narkotika bland unga.

Valfråga

Fredrik Reinfeldt kommer att tala om våld och brottslighet under sitt tal på Sverigemötet i Karlstad 15–16 mars. Men kriminal­politiken kommer också att vara en av partiets profil­frågor inför valet nästa år. Även Socialdemokraterna har nyligen presenterat sina förslag på området i form av över hundra olika åtgärder.

DET HÄR ÄR MODERATERNAS SVERIGEMÖTE

Moderaternas Sverigemöte hålls i Karlstad 15–16 mars.

Vid mötet samlas aktiva moderater inom kommun, landsting, riksdag och regering.

På mötet kommer en rad tal att hållas och seminarier på teman som ”Lärdomar från finanskrisen” och ”De nya jobben – kulturella och kreativa näringar” att genomföras.

Fredrik Reinfeldt håller sitt tal på lördagen, mötets andra dag.