”Vi blev förföljda”

Föraren av dödsbilen på Kuba berättar för första gången om kraschen

NYHETER

Två oppositionspolitiker dog och med i bilen var Aron Modig, ordförande i Kristdemokraternas ungdomsförbund.

Nu berättar föraren, spanska politikern Ángel Carromero, för första gången om dödskraschen på Kuba.

– Vi förföljdes redan från början, säger han till Washington Post.

Ángel Carromero, 27, ledare i Madrid för spanska Folkpartiets ungdomsförbund, körde i juli i fjol bilen där ledaren för Kristdemokraternas ungdomsförbund i Sverige, Aron Modig, färdades tillsammans med två kubanska oppositionspolitiker; Oswaldo Payá och Harold Cepero.

Bilen åkte av vägen och kraschade mot ett träd nära staden Bayamo. Carromero och Modig klarade sig med lätta skador, medan Payá och Cepero avled.

Tidigt kom uppgifter om att en okänd bil skulle ha förföljt och prejat politikernas bil av vägen.

Enligt kubanska myndigheter körde dock Carromero för fort och han dömdes till fängelse i fyra år för att ha vållat Payás och Ceperos död. I december överlämnades han till Spanien för att fortsätta avtjäna sitt straff i hemlandet.

Twittrade om rutten

För Washington Post berättar Carromero nu om händelsen. Han uppger att de var på väg att träffa vänner till Oswaldo Payá och att de redan när de lämnade Havanna var förföljda.

– Någon nära kubanska regeringen twittrade precis när de lämnat huvudstaden:"Payá är på väg mot Varadero". Oswaldo sa att det här tyvärr var vanligt.

De stannade på en bensinstation uppger Carromero för tidningen att han började känna sig "illa till mods".

– Bilen som förföljde oss stannade och väntade fullt synligt för oss, tills vi var klara och sedan fortsatte den förfölja oss.

"Registreringsskylt från regeringen"

När politikerna passerade provinsgränserna byttes skuggbilen ut, uppger Carromero. En bil kom väldigt nära bakifrån.

–  Oswaldo och Harold sa att den måste komma från "la Comunista" eftersom den hade en blå registreringsskylt, som de sa att regeringen använder. Jag tittade i backspegeln och kunde se två personer i bilen aggressivt stirrandes på oss.

Carromero uppgav att han var rädd, men att Oswaldo sagt åt honom att inte stanna om de inte gav en signal eller tvingade dem till det.

– Jag körde försiktigt, för att inte ge dem någon anledning att stoppa oss. Sista gången jag tittade i spegeln förstod jag att bilen hade kommit för nära och plötsligt kände jag ett våldsamt tryck bakifrån. Jag förlorade kontrollen över bilen och också medvetandet.

Gavs injektioner

När han vaknade upp, flyttades han ensam över till en van, utan att veta vad som hänt övriga i bilen. Han fördes till sjukhus där han förhördes av en officer från inrikesministeriet. Carromero uppger att han tappades på blod, att han hade en injektionsport i armen som han inte vet vad han fick genom och att han under flera veckors tid endast var "halvt" vid medvetande.

Rosa Maria Payá, dotter till den omkomne Oswaldo Payá besökte under måndagen Sverige för att berätta om demokratiarbetet på Kuba. Hon underströk under besöket, enligt ett pressmeddelande från Kristdemokraterna, att kraschen inte var en olycka.

Aftonbladet har sökt KDU-ledaren Aron Modig, som inte vill prata själv utan hänvisar till Kristdemokraternas presstjänst.