Bomblarm på kungens resväg avblåst

NYHETER

En misstänkt bomb i närheten av kungaparets resväg genom Småland orsakade ett stort pådrag. Polisens bombgrupp ringdes in för att undersöka paketet, som visade sig vara ofarligt.

– Det var tomt, säger Rolf Loeffel som är kommunikationschef på polisen i Kronoberg.

Det var strax efter halv tio på förmiddagen som en privatperson tipsade polisen om ett misstänkt paket på en rastplats längs riksväg 25 mellan Växjö och Eriksmåla. En patrull skickades till platsen och där hittades ett paket, prydligt inslaget i presentpapper med en rosett ovanpå. Beslutet togs att ringa in polisens bombgrupp från Malmö.

– Man kan inte utesluta att det är ett farligt föremål, sa Reinhold Liljedahl som är vakthavande befäl vid polisen i Växjö tidigare under onsdagen.

Kungaparet på besök

Just nu är kungaparet på besök i Kronobergs län och deras planerade resväg var i närheten av paketet. Men polisen var snabbt ute och sa att det inte fanns några misstankar om att det hade med kungabesöket att göra.

– Vi ser inga kopplingar till det, sa Reinhold Liljedahl.

Under eftermiddagen kom bombgruppen till platsen och började sin undersökning. Med hjälp av en särskild robot lyftes paketet, skakades och vägdes. Paket kändes tomt och när det öppnades fanns det mycket riktigt inget där. Men trots det tomma paketet säger man från polisens håll att det var helt rätt beslut att ringa in bombgruppen.

– Man har inte mycket att välja på. Kommer det uppgifter som säger att något kan vara galet finns det inget val, säger Alf Jacobsson som är vakthavande befäl under onsdagskvällen.

Har det omfattande pådraget något att göra med att kungaparets resväg ska ha varit i närheten?

– Det vet jag inget om. Men rent generellt är det så att man kollar hellre en gång för mycket än en för lite.