FN-observatörer kidnappade

NYHETER

20 FN-observatörer i Syrien har kidnappats av 30 beväpnade syriska rebeller, uppger nyhetsbyrån AP.

I en video som postats uppger en man att han representerar ”Martyrerna från Yarmouk”.

En grupp som misstänks ha avrättat kidnappade syrier tidigare i veckan.

Fredsobservatörerna ska ha befunnit sig vid Golanhöjderna i Syrien nära gränsen till Israel. Där attackerades de av en beväpnad militär grupp bestående av 30 syriska rebeller, skriver AP.

Det finns ännu inga uppgifter om vilken natonalitet de kidnappade observatörerna har. Men enligt Försvarsmakten ska det inte finnas några svenskar bland de drabbade.

– Det är inga svenskar i det området där kidnappningen skett, så det är inga svenskar med, säger Suvita Ballchand, informatör på Försvarsmaktens informationsstab till TT.

”Lämna Al Jamlah”

Enligt nyhetsbyrån Reuters har de militanta offentliggjort kidnappningen i en video som de postat på Youtube.

I filmklippet säger en ung man att han representerar ”Martyrerna från Yarmouk”. Och att observatörerna inte kommer att släppas fria förrän de syriska regeringsstyrkorna lämnat staden Jamla.

– Om styrkorna inte har dragits tillbaka inom 24 timmar kommer vi att behandla dem som fångar, säger han enligt Aftenposten.no.

På filmen står mannen framför en vit bil med FN-logga. Minst tre personer som bär FN-s ljusblåa hjälmar syns sitta i fordonet i bakgrunden.

FN-personal på väg

FN har skickat personal till området för att hitta en lösning på kidnappningen, uppger TT.

– Den syriska regimen, FN och de europeiska länderna är alla i lag med Israel. De vill att Fria syriska armén ska lämna det här området. De vill att vi ska lämna vårt land och de vill att förtryckaren Bashar al–Assad ska ta över eftersom de är i lag med Zionisterna, Israel och Amerika, säger en man i filmen som uppges visa gisslantagarna skriver AP.

Händelsen är bekräftad av FN:s högkvarter i New York.

– FN-observatörerna var på ett rutinuppdrag och stoppades nära observationspunkt 58, som har skadats och evakuerats i helgen efter att hårda strider pågått i närheten i Al Jamlah, säger FN-talesmannen Eduardo del Buey, skriver AP.

Människorättsorganisatonen Human rights watch undersöker rebellgruppen ”Martyrerna från Yarmouk” som misstänks ha kidnappat och avrättat syriska soldater tidigare i veckan, skriver Reuters.

En avrättning som ska ha filmats och spridits på Youtube, enligt människorättsorganisationen.

Golanhöjderna ligger på gränsen mellan Syrien och Israel och ockuperas av Israel sedan 1967. Tekniskt sett är länderna fortfarande i krig och FN patrullerar gränsen i enlighet med ett stilleståndsavtal från 70-talet.

ARTIKELN HANDLAR OM