Seko: Konsekvens av Nuon-affären

2 500 anställda får lämna Vattenfall inom två år

NYHETER

Vattenfall hävdar att koncernen drar åt svångremmen för att elpriset rasat.

Det köper inte facket:

– Det är en direkt konsekvens av Nuon-affären. Den rår för alltihop, säger Jan Palmqvist på Seko.

På onsdag eftermiddag meddelade det svenska statliga bolaget Vattenfall att koncernen måste spara in 4,5 miljarder kronor – på två år.

2 500 personer sägs upp, varav 400 i Sverige.

Fackförbunden reagerar som väntat.

– Nu får det vara nog med besparingar hemma i Sverige. Även om vi är ett europeiskt företag så ligger huvudkontoret fortfarande i Sverige, säger Jan Palmqvist, ordförande i Seko:s förhandlingsorganisation på Vattenfall i Sverige.

”Var helt vansinnigt”

Enligt Vattenfall beror den tajta åtstramningen på att elpriset sjunkit drastiskt. Det håller inte Seko med om.

– Det hade vi klarat ändå. Det hade inte varit något problem. Visst har vi levererat lite mindre till statskassan men vi har aldrig legat på de här nivåerna så att vi ska rationalisera sådana enorma pengar som 3 miljarder år 2013, säger Jan Palmqvist.

I stället är boven Nuon-affären, enligt honom. Det holländska energibolaget Nuon köpte Vattenfall för 97 miljarder kronor 2009.

På bara fyra år har affären kostat 15 miljarder kronor i rena förluster.

– Det här är en direkt konsekvens av Nuon-affären, som var helt vansinnig. Den var övervärderad med drygt 30 miljarder kronor.

”Fruktansvärt vårdslöst”

Förra året gjorde Vattenfall en vinst på 18 miljarder kronor före skatt, men det levde inte upp till statens avkastningskrav.

– När vi gör sådan här affärer, det är klart som fasen att det får konsekvenser på framtiden. Så är det ju bara. De har handskats fruktansvärt vårdslöst med vattenfall.

Än är det för tidigt att säga vilka 400 tjänster som drabbas av nedskärningarna. Vattenfall har hävdat att det rör stabsfunktioner.

– Jag hoppas innerligt att det inte slår på våra fältarbetare inom Sekos värld från Ringhals-Forsmark till Kiruna. Vi kan inte bli färre människor än i dag och levererar så mycket som vi levererar. Det går inte. Då får det konsekvenser både på produktion i elström och leveranser till företag och privatpersoner i Sverige.