”Chavez dog för flera veckor sedan”

Norsk människorättsaktivist: ”Jag har goda källor på det”

Den här bilden på en leende Chavez är en fejk enligt människorättsaktivisten Thor Halvorssen – när den släpptes var Chavez redan död enligt hans källor.
NYHETER

Venezuela är i landssorg.

I går meddelades att president Hugo Chavez dog, 58 år gammal.

Men enligt människorättsaktivisten Thor Halvorssen har Chavez varit död i flera veckor.

– Bilden på honom i sjuksängen är falsk, säger han.

Norskvenezolanen Thor Halvorssen leder människorättsorganisationen Human rights foundation. Han säger att han har säkra förstahandskällor på uppgifterna om att presidenten varit död i flera veckor.

– Både från sjukhuset och bland diplomater i Venezuela som kan bekräfta detta, säger han till Aftenposten.

– Hugo Chavez föll i koma i december och hölls vid liv på konstgjord väg fram till att hans döttrar bestämde sig för att dra ut kontakten i mitten av december.

Leende Chavez på bild – en fejk

Enligt Halvorssen har Hugo Chavez kropp fraktats till Venezuela efter hans död. Och bilden som kablades ut på den leende presidenten i sjuksäng med sina döttrar vid sin sida är en fejk.

Thor Halvorssens källor uppger att landets regering avvaktat med att lämna dödsbeskedet under den tid de har funderat på hur de skulle hantera ledarens död.

Bland annat för att inte kritisera sjukvården i Venezuela.

– Skulle de erkänna att han dog på Kuba och att vården i Venezuela är för dålig? De har diskuterat flera möjligheter. En av dem var att påstå att Chavez blev mördad i sjuksäng av sina fiender, säger Halvorssen till Aftenposten.

Inte ensam om påståendet

Halvorssen kommer själv från en välbärgad familj i Venezuela med en pappa som bland annat varit chef för landets statliga tv-kanal.

Och han är inte ensam om att påstå att det finns oklarheter kring presidentens död. Rykten om olika förlopp cirkulerar i flera latinamerikanska medier.

Flera experter menar dock att det inte finns något skäl för Venezuelas regering att ljuga om tidpunkten för Chavez död.

– De har haft lång tid på sig att planera för vad som skulle ske när Chavez dog, säger Benedicte Bull vid Oslo universitet till tidningen.

Som lägger till att det inte går att utesluta att presidenten dog på Kuba.

ARTIKELN HANDLAR OM