Balettstjärnan: ’Jag är hjärnan bakom attacken’

Erkänner att han beställde syrakastningen mot Bolsjojteaterns konstnärlige ledare

Foto: AFP
Erkänner delvis Balettstjärnan Pavel Dmitritjenko i rollen som Ivan den förskräcklige.
NYHETER

Balettstjärnan Pavel Dmitrichenko har erkänt syraattacken mot Bolsjojteaterns konstnärlige ledare.

– Jag var hjärnan bakom attentatet, säger han.

Men balettkriget är långt ifrån över.

Den anrika Bolsjojteatern i Moskva har under vintern skakats av hårda interna strider. Den konstnärlige ledaren Sergei Filin, 42, fick syra kastat i ansiktet när han överfölls av en maskerad man och drabbades av allvarliga skador.

Efter attentatet har spekulationerna och anklagelserna haglat i balettkriget.

Nu har en av balettstjärnorna erkänt.

– Jag var hjärnan bakom attacken, men det skulle inte bli så omfattande som det blev, säger Pavel Dmitrichenko, 29, i polisförhör skriver AP.

Den unge huvudrollsinnehavaren greps under tisdagen och ska tårögd ha tagit på sig attacken efter att ha satts i polisen förvar.

Även de två andra personer som greps vid samma tillfälle har erkänt sin inblandning, en av dem kastade syran i ansiktet på Bolsjojledaren och den andre körde flyktbilen.

”Närde hat”

Polisen misstänker att motivet har varit att 29-åringen hade odlat ett personligt hat mot Sergei Filin.

Pavel Dmitrichenkos flickvän som också uppträder på teatern rapporteras också ha haft en besvärlig relation till den konstnärlige ledaren, skriver AP. Hon ska ha upplevt sig förbisedd när de stora rollerna delades ut.

Polisens snara kring Dmitrichenko drogs åt när det framkom att han kort innan syrattacken varit i kontakt med tidigare straffad man och ställt ingående frågor kring Sergei Filins schema.

Männen ska också ha skaffat mobiltelefoner under falska namn under planeringen av attentatet, skriver AP.

Enligt den ryska polisen har den utpekade Yuri Zarutsky kokat syran innan han kastade den i Filins ansikte. Genom att koka bort vattnet gjordes den frätande vätskan som köpts på en bensinstation starkare.

Tror fler är inblandade

Men trots erkännandet är den nu synskadade och allvarligt brända Filin inte nöjd. Han anser att polisen måste fortsätta utreda ärendet – han är övertygad om att Pavel Dmitrichenko inte ligger bakom attacken ensam.

– Flickan är bara en förevändning för attacken, och verkligen inte den sanna orsaken bakom brottet, säger Filins hustru Maria Prorvicj till den ryska tidningen Komsomolskaya Pravda.

Hon och maken säger att de inblandade sträcker sig långt utanför de tre gripna.

Bolsjojteatern uppger att de inte kommer kommentera erkännandet eller balettkriget innan domstolen har sagt sitt.