Bårhus i USA visar upp lik på nätet

Oidentifierade kroppar visas upp i jakten på anhöriga

NYHETER

Bårhuset i Cook County, Illinois, har börjat lägga upp bilder på lik på sin hemsida.

För att försöka hitta anhöriga till de oidentifierade kropparna.

– Även om det kan vara obehagligt för många är det värt det för de familjer som saknar sina kära, säger myndighetens chef Steve China.

Den kontroversiella metoden att identifiera och hitta anhöriga till döda personer inleddes i onsdags. Redan nu finns flera bilder på döda kroppar, med närbilder på särskilda kännetecken som tatueringar och ärr, på Cook County:s bårhus hemsida, skriver ABC News.

Men bara några av de avlidnas ansikten visas.

Till bilderna finns också information om hur personerna avlidet, när de hittats och vad de hade på sig vid dödstillfället.

”Alla ska kunna leta”

Trots att det är en kontroversiell metod att identifiera döda säger chefen på bårhuset att det är värt obehaget vissa kan uppleva inför de starka bilderna som är tillgängliga för alla.

– Människor från hela landet kommer att kunna leta på hemsidan och kanske hitta sin försvunna son eller dotter, säger Steve China till ABC News.

– Därför är det viktigt att Cook County har en hemsida där familjerna kan leta.

Listan över döda kroppar som inte identifierats kommer att uppdateras veckovis och bilderna visas med varningar för starka bilder, de går heller inte att kopiera bildfilen enligt Cook Countys hemsida.

Cook County drabbades ifjol av en stor skandal då det framkom att hundratals oidentifierade kroppar hade lagts på hög i bårhusets kylrum – och till och med i gångarna, skriver NBC.

En identifierad på hemsidan

Flera familjer som hade försvunna anhöriga fick på det sättet veta att deras kära legat döda i några veckor på bårhuset.

Skandalen slutad med att 13 vuxna och 120 barn och foster begravades, oidentifierade, under en ceremoni i april, skriver NBC.

Efter skandalen tog Steve China över bårhuset och han säger att skandalen är en av anledningarna till att de nu valt att publicera likbilder på nätet.

– Jag har sagt det till alla från det att jag kom hit, jag tänker inte se kroppar som ligger på golvet här och hittills har alla lyssnat på mig, säger China till ABC News.

Likbilderna på hemsidan uppges redan ha gett resultat. En familj ska ha identifierat en försvunnen kvinna från Michigan.