Ensamseglarens båt GPS-övervakades

NYHETER

Den amerikanska narkotikapolisen utrustade ensamseglarens båt med en GPS.

Svenska polisen fick ta del av loggen och skickade den till åklagaren Karin Bergstrand.

Men i rätten har hon sagt att hon inte vetat var båten befann sig.

Riksenheten för polismål har den senaste tiden utrett huruvida kammaråklagare Karin Bergstrand begått tjänstefel i utredningen i det stora kokainmålet mot knarkbaronen Jonas Oredsson, numera Falk, och hans kompanjoner.

Utredningen har sin grund i att försvaret har tagit del av GPS-koordinater från ensamseglarens båt Solero från den spanska polisens utredning i ärendet.

Fick koordinater

Den svenska åklagarsidan har i åtalet beräknat båtens positioner på egen hand. Och enligt försvarets som anmält för tjänstefel stämmer inte dessa uträkningar med GPS-uppgifterna. I samband med spaningsarbetet bakom tillslaget i Västindien deltog poliser från USA, Frankrike, Spanien och Sverige. På ensamseglaren Mauritz Anderssons båt Solero hade amerikanska narkotikapolisen, DEA, fäst en GPS.

I nya förhör som är gjorda med en utredare som var engagerad i spaningen kring Oredsson och Andersson bekräftar att de fick mejl från den amerikanska narkotikapolisen, DEA om båtens positioner.

– Det var oftast ett meddelande från en representant på DEA och så stod det att "nu befinner sig båten på, eller nu har jag fått de här koordinaterna", har utredaren uppgett i förhören.

Koordinaterna var skrivna i väderstreck och positioneringar så att det skulle gå att följa båtens rörelser via kartor på internet.

I förhören säger utredaren att hon tror sig ha skickat samtliga koordinater till åklagaren Karin Bergstrand.

”Internationell sekretess”

I tingsrätten har Karin Bergstrand uppgett att den amerikanska narkotikapolisen uppgett att det inte funnits någon GPS på båten.

I en skrivelse till försvarsadvokaterna och tingsrätten, från den 2 november 2012, skriver Karin Bergstrand att hon tidigare varit under internationell sekretess angående GPS:en på Solero och därför inte kunde uttala sig i rätten. Men mejlen gällande Soleros koordinater är fortfarande satta under sekretess eftersom det rör svenska förbindelser med andra länder.

Och att hon har fått uppgifter om dess koordinater, men att dessa enbart gäller den 8 juli. Vilket var flera dagar innan tillslaget mot båten.

Polisens enhet för interna utredningar lade ner förundersökningen om tjänstefel i måndags.

Aftonbladet har förgäves sökt Karin Bergstrand för en kommentar.