Chavez ska visas upp ”som Lenin”

NYHETER

I dag begravs Hugo Chavez.

Men den döde presidenten kommer ändå finnas till hands för sitt folk – i all framtid.

– Han ska balsameras. Precis som Ho Chi Minh, Lenin och Mao Zedong, säger vicepresidenten Nicolas Maduro.

Sedan i tisdags har hundratusentals människor köat till militärakademien i Caracas för att ta farväl av den döde socialistledaren. Enligt nyhetsbyrån AP är den döda kroppen klädd i de kläder som Chavez alltid brukade bära: olivgrön militäruniform och röd basker.

Rigorös säkerhet

I det osäkra läge som landet nu hamnat i är säkerhetsarrangemangen kring visningen rigorösa. Alla som vill ta farväl av den tidigare socialistledaren tvingas gå igenom en metalldetektor. Dessutom ombeds de plocka ut batteriet ur sina mobiltelefoner.

Tidigare var planen att visningen av den döda kroppen skulle avslutas i samband med begravningen.

Men sent i går kväll meddelade landets vicepresident att kroppen ska visas upp i ytterligare sju dagar - trots att begravningen äger rum i dag.

"Som Lenin"

Därefter ska den döde presidenten balsameras.

– Vi har beslutat att förbereda kvarlevorna av 'Comandante President' för en balsamering så att den kommer att finnas kvar för vårt folk i all framtid. Precis som Ho Chi Minh, Lenin och Mao Zedong, sa Nicolas Maduro.

Den balsamerade kroppen ska förevisas i en glaskista i Revolutionsmuseet, inte långt från presidentpalatset varifrån han styrt landet i 14 år.

Enligt vittnen som sett kroppen ser presidenten sammanbiten ut i döden. Kroppen uppges vara mager och blek - med sammanpressade läppar.

Oklar dödsorsak

Enligt en högt uppsatt militär som var med vid dödstillfället dog presidenten av en kraftig hjärtattack.

– Han kunde inte få fram några ord men jag såg på hans läppar att han försökte säga 'Jag vill inte dö. Snälla låt mig inte dö', säger general Jose Ornella till AP.

Budet om Hugo Chavez död nådde världen i tisdags. I två års tid kämpade han mot cancer men landets regering har ännu inte avslöjat några detaljer om vilken typ av cancer han led av.

Statsbegravningen av Hugo Chavez väntas starta i dag klockan 16.00 svensk tid. Kring 30 statschefer och delegationer från 50 länder förväntas delta. Bland gästerna finns Kubas president Raul Castro och den iranske ledaren Mahmoud Ahmadinejad.