Dom i kokainmålet i dag

Foto: Polisen
Ur förundersökningen.
NYHETER

Ensamseglaren Mauritz Andersson, 56, åkte fast i Karibiska havet med 1,4 ton kokain i lasten.

Tillslaget blev början till slutet för den misstänkte knarkbaronen Jonas Oredssons imperium.

I dag faller domen mot honom och sju andra som misstänks ingå i drogsyndikatet.

Jonas Oredsson greps i Colombia i december 2010, ett drygt halvår efter tillslaget mot Mauritz Anderssons båt Solero. Sedan det enorma kokainbeslaget på segelbåten, värt drygt fyra miljarder kronor på gatan, har härvan växt och växt. Utredarna har spårat Oredssons tillgångar till Schweiz, Sverige, England, Cypern, Estland, Spanien, Colombia och USA.

Levde ett liv i lyx

Bland hans egendomar märks en villa utanför Barcelona värd drygt 20 miljoner kronor, en lyxbåt värd runt 10 miljoner och flera bilar i miljonklassen.

Oredsson, som numera heter Falk i efternamn, är efter flera grova rån och spektakulära rymningar en välkänd person i den undre världen. I sin kriminella karriär har han gått under namnen "Billy the kid", "Stockholmaren" och "Europas Pablo Escobar". Redan vid 17 års ålder dömdes han för grov stöld, sedan övergick han till att råna banker. De senaste åren misstänks han ha lett sitt drogsyndikat från villan i Spanien.

Den gigantiska utredningen mot Jonas Oredsson, 40, och hans organisation mynnade i våras ut i ett massivt åtal. Rättegången mot den misstänkte knarkkungen och hans sju kumpaner inleddes den 16 april förra året.

Åklagaren utreddes

Rättsprocessen mot honom och hans liga har kantats av oegentligheter. Oredsson, som anklagat polisen för olagliga metoder, har under utredningen fått rejält med vatten på sin kvarn.

Riksenheten för polismål inledde nämligen flera förundersökningar mot åklagare och poliser.

Totalt nio åklagare och poliser misstänktes vara inblandade. Misstankarna mot rättsväsendet handlade bland annat om hur en BMW utrustad med hemlig avlyssningsutrustning hade använts i spaningen.

Man utredde även ett misstänkt inbrott i Oredssons villa under polisinsatsen i Spanien samt hanteringen av en mystisk gps-sändare som hade placerats på Mauritz Anderssons segelbåt.

I veckan meddelade emellertid internutredaren Pär G Lindell att förundersökningarna om tjänstefel, mened och grov stöld läggs ner.

– Det finns inte längre anledning att anta att något brott som hör under allmänt åtal har begåtts, säger han.

Försvaret i blåsväder

Men misstanken om bevisförvanskning kvarstår. Den är omrubricerad till tjänstefel, uppger Pär G Lindell.

Även advokaterna som försvarar Oredsson och hans liga har hamnat i blåsväder under processen. De kräver rekordhöga arvoden.

Bara för försvaret av Oredsson vill advokat Thomas Martinson och hans biträde ha drygt 9,2 miljoner kronor.

Åklagarna har anklagat advokaterna för att ha satt upp för många timmar och för att ha lämnat oriktiga uppgifter.

Advokat Esbjörn Svensson har företrätt en 40-årig man som bara är misstänkt för en liten roll i härvan. Trots det har advokaten begärt en ersättning på drygt 2,5 miljoner kronor. Aftonbladet har tidigare avslöjat att Svensson, efter att ha utsetts till försvarare i målet, köpte en italiensk sportbil på avbetalning.

I dag avgörs det

Frågan om arvodena ska avgöras i tingsrätten i dag - åklagarna anser att räkningarna ska prutas.

Men huvudnumret är ändå domarna mot Oredsson och hans kumpaner.

Legenden säger att Pat Garrett drog det längsta strået mot sin laglöse nemesis i vilda västern - i dag avgörs hur det går för "Billy the Kid" från Stockholm.