Tusentals hajar stänger stränder i sydöstra USA

NYHETER

Det råder hajpanik i Florida.

Upp till 15 000 rovdjur flyttar just nu norrut - och stänger mängder av stränder i den soliga delstaten.

De första hajarna upptäcktes i början av veckan när de simmade nära den populära stranden Palm Beach i sydöstra USA. På helikopterfilmer och amatörbilder syns tusentals rovdjur simma några hundra meter från strandkanten - och minst tre stränder har under veckan stängt på grund av§ hajsamlingarna.

– Hajarna är i vattnet hela tiden. Du kanske inte ser dem, men de är där, säger hajexperten George H. Burgess till The Palm Beach Post.

På väg norrut

Enligt forskare är hajarna på väg mot varmare vatten i Atlanten utanför staterna Georgia samt South och North Carolina. Migrationen förekommer varje år efter att hajarna simmat runt i varmare vatten i söder under hösten och vintern.

– De hänger runt och njuter av varmare temperaturer och under våren vänder de om och börjar simma tillbaka norrut, säger forskaren Shari Tellman till The Guardian.

"Liten chans till problem"

Framförallt rör det sig om svartfenade revhajar och gråhajar som generellt inte är farliga för människor. Men i grumliga vatten finns det ändå viss risk för attacker, berättar forskare.

– När stora grupper av hajar samlas finns det alltid en risk för större hajar i närheten, men det är en liten risk att problem uppkommer, säger Shari Tellman.

Någon gång i månadsskiftet tros hajarna ha simmat vidare.

ARTIKELN HANDLAR OM