Nordkorea upphäver vapenvila

1 av 8
Soldater samlas i Pyongyang.
NYHETER

Nordkorea upphäver alla vapenvileavtal med Sydkorea som en följd av sanktionerna som FN:s säkerhetsråd vidtagit mot landet.

Beskedet kom efter beslutet i säkerhetsrådet. Nordkorea säger också de avbryter telefonförbindelsen med myndigheterna i Seoul. Landet har tidigare hotat riva upp vapenstilleståndsavtalet från 1953 som gjorde slut på Koreakriget.

FN-sanktionerna infördes efter Nordkoreas tredje provsprängning av kärnvapen,

Nordkoreas ledare Kim Jong-Un talade om ett "fullskaligt krig" när han i dag besökte en militär enhet vid gränsen till Sydkorea, rapporterar statliga medier enligt AFP. Kim Jong-Un var på två öar som ligger nära den omstridda maritima gränsen mot Sydkorea. Där sade han att landets militär är "helt redo att utkämpa ett fullskaligt krig i koreansk stil", enligt den statliga nyhetsbyrån KCNA.

John Rydqvist, Nordkoreaexpert på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI), tror inte det är någon risk för att stort, fullskaligt anfall från Nordkorea mot Sydkorea.

”Testat kärnladdningar tidigare”

– Det finns inga kärnvapen i Nordkorea. De har testat laddningar tidigare, men det innebär inte att de har kapacitet att skicka dem mot ett bestämt mål. Och de konventionella stridskrafterna är på 70-talsnivå, och dessutom nedslitna, säger han.

Fast hoten är inte helt tomma. Avsikten med att säga upp vapenvileavtalet är att visa hur allvarligt man ser på sanktionerna som FN:s säkerhetsråd beslutat om.

”Oro för militära aktioner”

– Min främsta oro är att nordkoreanerna genomför små militära aktioner, för att visa på allvaret och samtidigt testa den sydkoreanska regimen. Nordkorea chansar helt kallt på att Kina, Sydkorea och USA inte vill ha krig. I det läget hoppas man att få som man vill genom en lång rad med provokationer, säger Rydqvist.

– Avsikten är givetvis att få bort sanktionerna, eller få dem tandlösa. Frågan är om kineserna är beredda att implementera sanktionerna fullt ut. Det handlar om vilja.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM