Här tar de farväl av Chavez

NYHETER

CARACAS. I dag samlas venezolanerna för att ta farväl av Hugo Chavez.

– Jag har kommit här för att hylla den bästa ledare vi någonsin haft, säger Rafael Moreno.

Tiotusentals chavistas väller ut från tunnelbanan. De är klädda i röda kepsar, bär den venezolanska flaggan och har med sig matpaket och vattenflaskor. De vet att det kommer att bli en lång dag. Familjer går hand i hand längs avenyn som leder till militärhögskolan där begravningsceremonin ska hållas för Hugo Chávez idag. Den tunga sorgstämning som rått i Caracas sedan dödsbeskedet i tisdag är utbytt mot fest. Folk ler, skrattar och hälsar på varandra.

"Bästa ledare vi haft"

– Jag har kommit här för att hylla den bästa ledare vi någonsin haft, säger Rafael Moreno.

Han går tillsammans med sin fru och deras elvaårige son i det hav av människor som kommer att stå utanför grindarna medan begravningsceremonin pågår.

– Vi har varit ledsna sedan han dog. Men idag känner jag mig stolt. Vi är här för att hylla honom, säger Rafael Moreno.

Han är bilmekaniker och bor i bostadsområdet 23 de Enero som gått från att vara ett övergivet problemområde mitt i Caracas till att bli en stadsdel läkare, skolor och pengar.

"Vi måste ta farväl"

– Innan var det ingen som brydde om oss. Nu har vi allt vad vi behöver, säger hans fru Susana Moreno.

Bakom familjen kommer två väninnor från oljestaden Maracaibo. De har rest åtta timmar på buss, hela natten, för att komma fram till begravningsceremonin.

– Vi satt båda hemma och tittade på direktsändningen likvakan. Sedan ringde vi bara varandra och sa: »Nej, här kan vi inte sitta. Vi måste resa för att ta farväl av honom«, säger en av damerna och blir rörd.

Hon torkar sina tårar.

"Han har räddat min dotters liv"

– Chávez har räddat min dotters liv. Innan hade hon ingen framtid, nu har hon det. Revolutionen måste fortsätta, säger Mariela Diaz, 48,

Det enda som bryter mot feststämningen är att kön som chavisterna står i för att kunna ta farväl av sin ledare har stängts av för att ge plats åt det femtiotal statschefer som rest till Venezuela för att ta farväl av en av vår tids mest kontroversiella ledare. Det innebär att kön växer. Igår tog det nio timmar att komma fram till kistan där Hugo Chávez ligger. Idag kommer det att ta minst tolv timmars köande under solen. En del ger upp. De lägger sig bredvid kön och tar igen sig.