Explosion av heroin i Stockholm

"Polisen för ett krig och styrkorna på andra sidan omgrupperar hela tiden"

Foto: LASSE ALLARD
För några år sedan var Sergels torg i Stockholm Josefs vardag.
NYHETER

Det vita heroinet flödar fritt i Stockholm.

De senaste två åren har priserna dumpats och tillgången ökat dramatiskt - med mängder av nya missbrukare som följd.

– Det är nästan så att det har blivit hemleverans på heroin, säger Fredrik Näslund, chef på narkotikaroteln vid länskriminalen i Stockholm. 

Sedan början av 2011 har tillgången på det vita heroinet exploderat i Stockholm.

Priserna har dumpats och antalet nya, unga, missbrukare blivit fler och fler. Polisen pratar om en helt ny generation heroinmissbrukare och konsekvensen av den ökade tillgången är nedslående: mellan 2010 och 2011 ökade antalet heroinrelaterade dödsfall i Stockholms län med 87 procent.

– Det har kommit in fler säljare och vi har märkt en aggressiv marknadsföring bland nätverken som säljer heroin, säger Christopher Landin, gruppchef vid Citypolisens narkotikaspan i Stockholm. 

Gratisprover som marknadsföring

Landin beskriver en heroinmarknad där låga priser och ökad tillgång gör säljarna extremt offensiva. För att fånga nya kunder delas gratisprovet ut som marknadsföring.

– Nätverken har full koll när vi griper en langare. Polisen för ett krig och styrkorna på andra sidan omgrupperar hela tiden, säger Christopher Landin och får medhåll från radiojournalisten Randi Mossige-Norheim.

Under hösten 2012 följde hon missbrukare och langare kring Sergels torg och såg hur heroinhandeln sköttes helt öppet. Arbetet resulterade i P1-dokumentären Narkotikalandet och i det första avsnittet, som sänds på söndag, beskriver hon hur klungor av langare säljer vita påsar heroin på löpande band i gångarna kring Plattan.

– Det jag beskriver var en öppen handel, där sju åtta langare fanns på plats konstant, säger hon.

Expanderande verksamhet i Stockholm

Bilden bekräftas i en intern skrivelse på Rikskriminalpolisen, som drar slutsatsen att heroinsyndikaten fått nya muskler och utökar verksamheten mycket snabbt i Stockholmsområdet.

Sedan december 2012 har polisen även riktade insatser mot den öppna narkotikahandeln vid Sergels torg.

Men enligt Randi Mossige-Norheim är Plattan mer en "symbolplats" för narkotikahandeln.

– De som vill får alltid tag på heroin. Har polisen en drive delar langarna ut sina telefonnummer, sedan görs affärerna upp via telefon, säger hon.

"Hemleverans på heroin"

Bilden av en marknad på fritt fall bekräftas av flera poliser som Aftonbladet har varit i kontakt med. Gatupriset för heroin är i dag sensationellt låga och 0,2 gram heroin säljs för 150 kronor, enligt polisen.

– Det är nästan så att det har blivit hemleverans på heroin, säger Fredrik Näslund, chef för narkotikaroteln vid Rikskriminalpolisen i Stockholms län.

Narkotikalandet sänds i tre delar i P1. Första avsnittet sänds på söndag 10 mars kl. 15.03 och finns för efterhandslyssning på www.sverigesradio.se/p1

ARTIKELN HANDLAR OM