Nya påven blir den sista enligt profetia

NYHETER

Den nya påven kan bli den sista någonsin - sen kan hela Rom förstöras.

Enligt en profetia från 1100-talet kommer "den fruktansvärda domaren döma folket" efter att Benedictus XVI efterföljare valts.

Profetian namnger även den "siste påven" till Petrus - samma namn som toppkandidaten Turkson heter i förnamn.

Peter Turkson är en av kandidaterna till att bli ny påve.

På tisdag samlas kardinaler från hela världen i Sixtinska kapellet i Vatikanen.

Efter en mässa i Peterskyrkan drar de sig tillbaka och inleder den hemliga omröstningen.

När vit rök strömmar ut ur skorstenen har man enats om en ny påve.

Enligt experter är kardinalerna splittrade mellan de som vill se italienaren Angelo Scola som den nya ledaren och de som föredrar en påve som inte kommer från Italien, skriver AP.

Bland toppnamnen finns kanadensaren Marc Ouellet, amerikanen Sean O'Malley och Peter Turkson från Ghana.

Nummer 112 blir den sista

I Ghana är förväntningarna stora - om kardinalerna väljer Peter Turkson, 64, blir han den första svarta ledaren för den katolska kyrkan.

Samtidigt har en profetia från 1100-talet blivit rykande aktuell.

Profetian - kallad "Påvarnas profetia" - skrevs av det irländska helgonet Malachy som efter en resa till Rom fick en uppenbarelse och skrev ner 112 kryptiska fraser som beskriver varje påve.

Den nya påven kommer få siffran 112 - som enligt Malachy kommer bli den sista påven någonsin. Efter valet kommer så småningom "staden med de sju kullarna förstöras och den fruktansvärde domaren kommer att döma folket".

Helgon förutspår toppkandidaten

Profetian är inte någon del i den katolska läran men är välkänd av Vatikanen, skriver Daily Mail.

Det som ytterligare fått fart på domedagskonspirationerna är att Malachy namnger nummer 112 som Petrus Romanus. Det latinska Petrus blir Peter i engelsk form - alltså samma förnamn som toppkandidaten Peter Turkson har.

De som tror på profetian menar att Johannes Paulus II, som fick epitetet "från solens arbete", både föddes och begravdes under en solförmörkelse, skriver Daily Mail.

Flera experter menar däremot att hela profetian är en förfalskning - syftet skulle vara att kardinaler från 1500-talet skulle öka sina chanser att bli valda.

– Materialet som ska handla om framtida påvar är ganska knapphändigt och det finns sakfel. Sannolikt är det en förfalskning, säger teologen och historikern Madeleine Grace till NBC News.